Iz šidske opštine stanovništvo se masovno iseljava: KO KUPUJE PRAZNE KUĆE?

0
9767

Područje uz granicu sa Hrvatskom, koje administrativno pripada šidskoj opštini je u protekle, nešto više od dve godine, podnelo veliki teret migrantske krize koja još uvek ne jenjava.

Doduše, većina migranata, njih oko 700, nalazi se u centrima. Manji deo, oni neevidentirani, su na ulicama i po okolnim atarima, a mnoštvo ih spava i po napuštenim objektima na periferiji grada. Niko ne zna koliko ih ima, kako i odakle dolaze.

S druge strane, među stanovništvom prostrujala je informacija o potražnji od strane nepoznatih lica za praznim kućama po okolnim selima, pri čemu su naročito tražena sela iz kojih je slovačko stanovništvo odseljeno u zemlje Evropske unije.

Ljudi iz šidskih sela odlaze, ne samo privremeno, mnogi i ne nameravaju da se vrate.

Sve je više praznih kuća. Najteže pogođeno iseljavanjem u poslednjih par godina je najveće selo šidske opštine, Erdevik, iz kojeg je otišla trećina radno sposobnog stanovništva.

Nezvanično, krijumčari kupuju te kuće i u njih naseljavaju migrante, ali zvaničnici šidske opštine te informacije, po pravilu, demantuju.

I jedno do najmanjih sela u šidskoj opštini, Ljuba, deli sudbinu mnogih mesta koja polako izumiru. Za poslednjih pet godina, selo je, u potrazi za boljim životom, napustilo oko 60 ljudi.

Ovo selo, jedno od najudaljenijih od Šida, prema popisu iz 2011. imalo je 446 stanovnika. Muku muči sa natalitetom, jer se za godinu dana rodi jedno ili dvoje dece, a još veća muka je sve češći odlazak mladih „trbuhom za kruhom“ jer je većinsko stanovništvo slovačke nacionalnosti, pa koriste pogodnosti oko preseljenja u Slovačku.

Ipak, na ovim prostorima uz granicu sa Evropskom unijom, svi podjednako osećaju posledice teške ekonomske situacije, pa odlučuju da odu. Kako su nam rekli naši sagovornici, ne teče ni u Slovačkoj „med i mleko“, ali ko hoće da radi, može da živi život dostojan čoveka.

S druge strane, kao da ostaje nedorečeno pitanje: „Ko će se naseliti u prazna sela uz granicu?“

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here