IZBORI U SREMU: Spisak svih izbornih lista po opštinama

0
4518

U svih devet opština u Sremu u nedelju 21. juna održaće se lokalni izbori. Neke opštine izvesno je dobiće novo ru­kovodstvo, dok će biraći najveći izbor imati u Sremskoj Mitrovici i Staroj Pazovi zbog najvećeg broja izbornih lista, dok će u Pećincima birati između tri ponuđene političke opcije.

U Sremskoj Mitrovici će na listićima za lokalne izbore biti devet lista. Pored liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ učestvovaće i: SPS, Za Kraljevinu Srbiju, SRS, GG „Grad za sve nas“, Vojvođanski front/Evropska zelena partija, GG „Mitrovačka alternativa/ Pokret slobodnih građana, Novi tim za Mitrovicu i Metla.

U Šidu će nastupiti četiri izborne liste, ali je izvesno da će, bez obzira na ishod izbora, ova opština dobiti novog predsednika, jer se aktuelni predsednik opštine Predrag Vuković ne nalazi na listi SNS.

Pored liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” koja ima svih 39 kandidata za odbornike, koliko mesta ima i lokalna skupština, ostale liste su predložile manje kandidata za odbornike. Srpska radikalna stranka, čiju listu predvodi Stevan Lazić, diplomirani pravnik, pred­ložila je 13 kandidata za odbornike, koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koju prevodi studentkinja Nikolina Bibić 26 kandidata, a Vojvođanski front – Ujedinjeni za demo­krat­ski Šid, ima 13 odbor­ničkih kandidata.

U Irigu će na glasačkom listiću za lokalne izbore biti pet izbornih lista. Srpska napredna stranka na listi ima 19 kandidata, a aktuelni predsednik opštine Stevan Kazimirović je na 4. mestu na listi. Socijalistička partija Srbije ima 18 kandidata na izbornoj listi, a Srpska radikalna stranka 15. , a Vojvo­đanski front, kao i Pokret obnove Kraljevine Srbije, ima­ju po 19 kandidata.

U Sremskim Karlovcima ima ukupno šest izbornih lista i opcija. Vodeća Srpska napre­dna stranka je na prvo mesto od ukupno 25 kandidata za odbornike stavila Marinu Janković. Koalicija SPS-JS ima 25 kandidata. Radikale predvodi odbornik Dragan Trišić, a tu je i nova grupa građana – Karlovačka lista, koju predvodi dosadašnji potpredsednik Skupštine Vojvodine dr Ivan Stijepović. Vojvođanski front ima 24 kandidata za odbornike, a na prvom mestu je nekadašnji glavni i odgovorni urednik “Karlovačkog lista” Branislav Sančanin. Na izborima u Karlovcima učestvo­vaće i Pokret obnove Kralje­vi­ne Srbije sa 10 kandidata za od­bor­nike.

U Beočinu takođe postoji pet opcija. Listu SNS predvodi aktuelni predsednik opštine Mitar Milinković, a na drugom mestu je predsednik Skupštine opštine Zoran Stokuća. Listu Socijalističke partije Srbije predvodi Mirjana Malešević Milkić, a svoje kandidate imaju i Srpska radikalna stranka, Vojvođanski front i Jedinstvena Srbija koja, za razliku od ostalih opština, u Beočinu izlazi nezavisno od socijalista i sa listom od 20 kandidata.

U Rumi na izborima nastupaju četiri liste, ali je samo lista oko Srpske na­predne stran­ke predala spisak 43 kandidata, koliko lokalna skup­ština ima odborničkih mesta. Ovu listu predvodi predsednik opštine Slađan Mančić. Lista Socijalista i Jedinstvene Srbije ima 30 kandidata, a predvodi je Vladimir Maletić, diplo­mirani ekonomista iz Rume, dok su radikali i Zelena stranka s listom “Nek maske padnu” predložili po 15 kandidata.

U Staroj Pazovi izlazi čak devet lista. SNS predvodi aktuelni predsednik opštine Đorđe Radinović, dok grupu građana “Šakom o sto” predvodi Jovan Tišma, nekadašnji predsednik opštine u vreme vlasti Demokratske stranke. Učestvuju i “Pokret za opštinu Nova Pazova” odbornice Ane Pejović Stanković, “Izbor za našu opštinu” Milana Turanjanina, SPS i JS, SRS, POKS i grupa građana “Pokret Podunavlje” i Zelena stranka.

I predsednik opštine Inđija Vladimir Gak na­lazi se kao prvi na napred­njačkoj listi za lokalne izbore u toj opštini. U Inđiji je Opštinska izborna komisija proglasila pet lista, a pored liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu” su i “INĐIJAITI” – Dr Milica Ka­linić, koja je, ujedno i prva na toj listi od 25 kandidata. Treći su socijalisti koji su prijavili 35 kandidata za odbornike, a prva na listi je Dunja Vasić, diplomirani ekonomista. Četvrta na gla­sačkom listiću je lista Srpske radikalne stranka sa 13 kandidata, a prvi na listi je Ljubomir Glavašević, preduzetnik iz Krčedina. Peta lista na listiću za lokalne izbore u Inđiji biće “Građanin 2020” koja ima 13 kandidata.

U opštini Pećinci na izborima će se za svoje predstavnike za lokalnu skupštinu nadmetati tri liste: koalicija oko naprednjaka, SPS i SRS.

Pećinci su ostali opština s najmanje izbornih lista jer je Opš­tinska izborna komisija odbila proglašenje liste “Bata Mar­ković – Dostojan­stveno, bez straha” zbog, kako je navedeno, više nepravilnosti koje nisu otklonjene u zakonom predvi­đenom roku.

(SMP. online)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here