JEDNA DRUGOJ OSLONAC: O bolesnoj majci brine četrnaestogodišnja kći

0
1587

Život je majku i kći više gazio nego mazio, ali i pored iskušenja, njih dve se ne predaju. Samo da još dete izvedem na put, kaže Mirjana

Samo Bog nije hteo da moja Jovana ostane sama, zna da sam joj još potrebna, da bih je izvela na pravi put. Kako ćemo dalje ne znam… ali verujem da će mi gospod dati bar još toliko snage, da to dočekam – tihim, drhtavim glasom govori Mirjana Vidanović (52) iz Rume, koja je posle 43 dana borbe uspela da pobedi sepsu. Brigu o ovoj nemoćnoj i bolesnoj ženi vodi četrnaestogodišnja ćerka, kojoj je majka sve u životu.

 A život majku i kći više je gazio nego mazio, ali i pored iskušenja, njih dve se ne predaju. U podstanarskoj sobici, na jednom od dva kreveta leži Mirjana, oporavlja se od nedavne operacije. Rana na stomaku ostala je još pet santimetara otvorena, ali kako teče oporavak, saznaće 17. jula na zakazanoj kontroli u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Ceo život sam radila, ali nijedan dan nemam radnog staža, niko me nije prijavljivao, sve je bio rad „na crno“. Obavljala sam razne poslove, od spremačice, kuvarice, noćnog čuvara…, a onda sam pre dve godine doživela moždani udar. Čim sam uspela koliko-toliko da se oporavim, počela sam ponovo da radim. Morala sam, od čega ćemo dete i ja živeti – kazuje Mirjana, kojoj je govor i danas otežan, a desna strana poluukočena.

Gurala je tako, sve do marta ove godine. A onda su počeli nesnosni bolovi, gubitak apetita, povraćanje… Tek kada se onesvestila, smestili su je u bolnicu.

Odmah su mi ustanovili da mi je pukao čir na dvanaestopalačnom crevu, koji je zatrovao sve unutrašnje organe i hitno su me operisali. Tri nedelje sam bila u komi, a lekari su mi davali neznatnu šansu da ću preživeti – priča Mirjana i pokazuje 8-martovsku čestitku, koju joj je Jovana ostavila u šok sobi, jedina koja je imala nadu, da će je majka kad-tad pročitati.

Probudila se iz kome i vratila u svoj dom, srećna što je uspela da dobije i ovu bitku.

Četrnaestogodišnjakinja koja je završila sedmi razred sa svim peticama u OŠ „Dušan Jerković“ u Rumi, sa majkom živi od mesečnih primanja od 13.300 dinara – socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Mirjana stan plaća 60 evra, plus 4.000 troškove i dodatno oko 2.500 dinara za lekove. Podstanarsku sobu opremili su im prijatelji, sa nameštajem prikupljenim od prijatelja i komšija. A, sve im je potrebno, počev od hrane…

Moj suprug, a Jovanin otac, odao se alkoholu, zato smo se i razišli. Ne daje alimentaciju, ne posećuje je. Nas dve imamo samo jedna drugu i nikoga više na ovom svetu. Bar kada bih mogla njoj da obezbedim krov nad glavom… – nije uspela da zadrži suze ova hrabra žena, koja se pribojava da više neće moći da radi.

Mirjana i Jovana trenutno su na adresi u Ulici Glavna 130 u Rumi.

Mirjana više ne slavi dan kada je rođena, već 3. mart, kada je operisana. Veliku zahvalnost, kako kaže, duguje dr Đorđu Todoroviću, kao i odeljenju Hirurgije u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, koji su je otrgli od smrti.

 

 

 

(Smiljka Kostić/Novosti)

 

 

izvor.novosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here