JESENJI MODNI TRENDOVI: Kežual garderoba za kreiranje opuštenog stila

0
912

Jesen je doba kada konačno možemo da na sebe obučemo malo više odeće. To na mnoge utiče opuštajuće – jer konačno možemo da prikrijemo sve nesavršenosti na našem telu. Kada su u pitanju zaljubljenici u modu, njihov stav je jasan – što je slojevitija odeća, to je više načina da je kombinujemo i modno se izrazimo.

Ova jesen, iako dolazi u doba globalne pandemije što je samo po sebi ograničavajuće i na modnom planu (jer moramo da nosimo maske), i na planu naših svakodnevnih aktivnosti, ipak kao i svaka donosi svoje trendove. I pored toga, sada više nego obično imamo mogućnost da sami osmišljamo trendove. Jesenji trendovi najčešće su se formirali na osnovu uličnih stilova na nedeljama mode u svetskim modnim prestonicama, kada
su se svi uticajni ljudi iz ove oblasti nalazili na istim mestima.

Ove godine, nedelje mode su se više orijentisale na onlajn format i nismo bili u mogućnosti da ispratimo šta se to nosi na ulicama Njujorka, Pariza, Milana i Londona. Zbog toga se ovogodišnja moda manje fokusira na
podražavanje a više na individualne stilove i udobnost.

Otkrivamo nekoliko zanimljivih jesenjih trendova.

Maksi haljine

Miholjsko sunce obraduje nas početkom svake jeseni, onda kad mislimo da je leto konačno gotovo. Ovakvi, topliji dani zahtevaju laganije odevanje, ali ipak dovoljno utopljavanja da odolimo jesenjem vetru. Zbog toga je ove jeseni u prvi plan došao maksi model haljina. Za razliku od lepršavih letnjih, sada su moderne duge haljine od čvršćih materijala, od vune do eko
kože.

Kožne jakne koje nikada ne izlaze iz mode odličan su dodatak maksi haljinama, strukirajući ih i dajući našem autfitu upečatljivost.

Printovi

Printovi su glavni trend ove jeseni. Rustični print starinskih ćebadi postao je trend koji su prigrlili mnogi svetski modni urednici. Na velika vrata vraća nam se i karirani print posebno u bordo crvenim tonovima.

Dukserice sa printovima posebno su popularne u mladalačkom uličnom stilu, a printovi na njima obično variraju od štampe likova iz omiljenih crtanih filmova, muzičara ili stripova sa superherojima, do natpisa koji nose neku poruku. Jednostavno pravilo kod nošenja printova je – kombinovati ih sa nekim minimalističkim komadima odeće, kako bismo ih adekvatno istakli.

Pončo

Ovaj rustični komad odeće koji nas podseća na topli Meksiko uvek doživi svoj kambek na jesen, a ove jeseni u trendu su pončoi u najrazličitijim bojama, dok materijali njihove izrade variraju od vunenih, do onih od lepršavih svilenkastih tkanina. Pončo nosite na usku odeću koja za razliku
od njega ističe vašu figuru.

Vuneni prsluci

Sa rašću globalne svesti o imperativu smanjenja zagađenja koje proizvodi moidna industrija, u trend se vraćaju prirodni materijali poput vune i vintidž komadi poput vunenih prsluka. Ovaj komad kakav možemo iskopati u ormarima svojih baka – ili napraviti sami odlično se kombinuje sa jednostavnim jednobojnim komadima odeće poput belih košulja, a u trendu su prsluci živopisnih i etno tekstura.

Šarene zakrpe

Ovaj zanimljivi trend prišivanja zakrpa u različitim bojama i printovima na odeću, a posebno jakne i farmerke ide u korak sa održivom modom. Na ovaj način starim komadima odeće dajemo novi život i nosimo ih ponovo na sasvim drugačiji način.

Za one sa manje veštine u prišivanju modernih zakrpa, modne kuće izbacuju nove kolekcije odeće koja na sebi ima prišivene zakrpe.

Resice

Resice ove sezone nalazimo na jaknama, košuljama, čizmama, pantalonama, čak i na šeširima.

Ovaj trend koji nas podseća na kaubojske filmove ponovo se vratio i daje nam mogućnost da svojim autfitima damo romantičnu boho notu. Jesen je vreme mirisa pečenog kestena, kolača od bundeve, mekanih šalova i toplo
postavljenih gležnjača. Ona nas poziva da se utoplimo i udobno obučeni uživamo u njenim danima.

U vreme kada trendovi ne deluju kao najvažnija stvar na svetu, konačno možemo da odabirom odeće udovoljimo sebi i formiramo sopstveni stil.

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here