JEZERA U SREMU: Bešenovački Beli kamen

0
2775

Bešenovačko jezero ili jezero Beli Kamen se nalazi u blizini sela Bešenovo, na Fruškoj gori. Udaljeno je oko dvadeset kilometara od Sremske Mitrovice i Rume. Nastalo je u nekadašnjem kopu, iz kojeg je beočinska cementara izvlačila rudu lapor.

Bešenovačko jezero je krenulo da se puni vodom osamdesetih godina prošlog veka, nakon što je kop napušten. Nakon 20 godina, jezero je dostiglo dubinu od 50 metara. Prema nekim informacijama, jezero trenutno dostiže maksimalnu dubinu od čak 57 metara i dubina se i dalje povećava.

Veruje se da je voda bešenovačkog jezera lekovita, zbog svog mineralnog sastava. Isto važi i za blato oko samo jezera, pa nije retkost videti posetioce kako ga nanose na svoje telo. Voda je prozirna, čista i poseduje neobičnu tirkiznu, azurnu boju. Jezero je oivičeno stenama belog kamena, po čemu je i dobilo svoj drugi naziv. Ovakav prelep ambijent učiniće da na trenutak osetite da se nalazite na moru.

Jezero Beli Kamen važi za najlepše jezero Fruške gore.

Kupanje na jezeru Beli Kamen nije bezbedno, niti dozvoljeno, međutim, to nikako ne sprečava ogroman broj turista da ga posete i uživaju u njemu. Gužve na jezeru su najveće vikendom, kada morate poraniti ukoliko želite da zauzmete dobru poziciju i parkirate auto bliže jezeru. Plaže nisu uređene, ali i ne izgledaju „divlje“.

Vodi možete prići sa svih strana, s tim da su neke pristupačnije, a za neke Vam je potrebno dosta hrabrosti. Bešenovačko jezero posebno privlači ljubitelje skakanja u vodu, jer je zahvaljujući negovoj strmoj obali omogućeno skakanje u vodu sa visine koja prelazi čak i 10 metara.

Jezero Beli Kamen je nekada bilo poribljeno i predstavljalo je mesto na koje su se ribolovci rado vraćali. Danas u jezeru postoji veoma mali, skoro neprimetan, broj ribe, a mogu se pronaći primerci tostolobika, crvenperke i babuške. Jata sitnih riba se mogu opaziti u plićaku.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbija pod lupom)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here