JEZERA U SREMU: Čalmansko jezero

0
2130

U Sremu, na levoj obali reke Save i pod južnim delom Fruške gore, nalazi se najveće gradsko naselje, kojim je okružena Fruška gora. U pitanju je Sremska Mitrovica, koja u svojoj opštini skriva još jedno fruškogorsko bogatstvo – Čalmansko jezero, smešteno tik uz istoimeno selo.

Čalmansko jezero je veštačka akumulacija i ono zapravo predstavlja skup tri manja jezera: Čalma I, Čalma II i Čalma III. Izgrađena su sedamdesetih godina XX veka, kada je prvobitna zamisao bila da jezero bude jedna celina. Međutim, zbog geoloških uslova napravljena su tri manja. Pune se podzemnim vodama i izvorima, ali veliku ulogu u tome ima i Begov izvor.

Ovaj izvor se nalazi kod Čalme I i puni jezero, a ono svojim prelivanjem puni preostala dva. Pecaroši na ovom mestu su veoma retki, a kupači još ređi, niti ima uređenih plaža, tako da se za Čalmansko jezero može reći da više liči na rezervat prirode. Posetioci su uglavnom samo ljudi koji uživaju u netaknutoj prirodi, željni istraživanja.

U okolini jezera i istoimenog sela su uglavnom njive, voćnjaci i vinogradi, a od šuma dominiraju grab, cer i lipa. Na samom prilazu jezeru se nalazi voćarska zadruga koja je danas napuštena, ali zato život ovom okruženju i dalje doprinose čobani koji svoje ovce čuvaju u društvu magaraca ili pasa. Kažu da ovde boravi i određeni broj šakala.

Ukoliko ste u poseti Čalmi, morate znati da se na ovoj lokaciji i dan danas vrše istraživanja i iskopavanja vezana za praistorijske epohe. Pronađeni su ostaci oruđa i oružja, a ono što stalno iskopavaju jesu starorimski građevinski materijali. U ovom selu je 1766. godine podignuta crkva Svetog velikomučenika Georgija. Godine 2008. je završena spoljašnja rekonstrukcija kako i danas izgleda.

U središtu sela se nalazi jedan od spomenika NOB-a, odnosno spomenik Narodnooslobodilačke borbe. Spomenik je delo srpskog vajara Pavla Radovanovića, a radio ga je kombinacijom kamena i bronze.

Čalmansko jezero i selo Čalma udaljeni su oko 12 kilometara severno od Sremske Mitrovice.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Izvor: SrbijaPodLupom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here