JOŠ NAM SAMO ONI FALE: u Mitrovici se otvara masonski hram

3
2775

Kako prenosi dnevni list Politika Danijel Keler, veliki majstor i predsednik Saveta reda Velikog orijenta Francuske boravi u Srbiji i zbog otvaranja hrama ove organizacije u Sremskoj Mitrovici.

219532Takozvani veliki majstor i predsednik Saveta reda Velikog orijenta Francuske Danijel Keler (56), u zgradi na Terazijama gde je 1. decembra 1918. proglašeno ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, istakao je da je Evropska unija masonski san.

Regent i kasnije kralj Aleksandar koji je bio potpisnik tog dokumenta, ali i sam mason, koristio je ovu zgradu i naredne četiri godine, sve do 1922. kada je izvršena rekonstrukcija njegovog dvora oštećenog u bombardovanju. Kao što se i zvala jedna od slobodnozidarskih loža koje su s početka 20. veka radile u ovoj zgradi – Ujedinjenje, bila je to glavna tema i poruka Kelera, koji se smatra jednim od najmoćnijiih masona na svetu.

U prepunoj sali Kuće kulture Univerziteta “Singidunum”, Keler je održao predavanje na temu pridruživanja Srbije EU.

On kaže da u Srbiji postoji ukupno 11 loža i da se u Beogradu održavaju kongresi administrativne jedinice “Pariz-4″, kojoj pripadaju i lože iz Bugarske, Rusije, Makedonije, Srbije i Republike Srpske. Od svih zemalja ove regije najviše loža postoje u Srbiji. Veliki orijent Francuske (VOF) osnovan je 1773. godine, najveća je masonska organizacija u Francuskoj i najstarija u kontinentalnoj Evropi. Danas ima oko 51000 članova u 1263 lože većinom u Francuskoj ali i u više od 20 zemalja sveta.

Od svih ovih zemalja, najviše loža imamo u Srbiji, a jedan od razloga boravka ovde, jeste i otvaranje našeg prvog hrama u Sremskoj Mitrovici – rekao je on.

439532Naziv njegovog predavanje je “Pridruživanje Srbije u EU u svetlosti Velikog orijenta” jer smatra da slobodni zidari imaju priliku da daju svoje predloge kako ponovo osmisliti Evropu.

U svakom slučaju, Evropa u svojoj osnovnoj ideji uvek se vezuje za vrednosti koje mi negujemo i volimo kao slobodni zidari – kaže i podseća da u samoj skupštini masonske ideje obitava san o univerzalnoj republici.

Sama ideja masona, prema Kelerovim rečima, zasniva se na tome da rade na ujedinjenju i oni su bili odgovorni u velikom broju slučajeva za realizaciju projekata koji su imali u sebi komponentu ujedinjenja. Kada je reč o Evropskoj uniji i vezi sa masonima, Keler ističe da ona jeste masonska ideja, ali da je nisu realizovali samo masoni.

Podsetio bih vas i da su masonske ideje u osnovi kooperacije naroda, gde su tipični primeri ne samo EU, već i Liga naroda i Organizacija Ujedinjenih nacija. EU jeste masonski san, a ne mogu da isključim da je među ujediniteljima i osnivačima Jugoslavije bilo mnogo braće. Oni su se, u svakom slučaju susretali sa masonima koji su im objašnjavali prednosti saradnje među narodima u formi ujedinjenja. To je “masonska utopija”, što je i naziv moje najnovije knjige koja upravo izlazi iz štampe.

 

 

 

izvor/ s.-i.

3 COMMENTS

  1. da bi napisali komentar moramo da stavimo ime,mail, zamalo i broj licne karte. Ne vidim ko je pisac ovog teksta,ima li razloga?
    Slobodna smo zemlja, imamo i slobodne zidare,hram ne placamo mi kao ostale gluposti i to treba da nas najmanje brine

  2. Onaj ko ne veruje ni u šta, na kraju poveruje u svašta. Kad čovek ne ide u crkvu “Boga” traži u masonskom hramu. Oni kojima je svaki tradicionalizam pase, sa oduševljenjem zavrću nogavice da time dostignu “prosvetljenje”. Kao da nam iskustvo sa svim tim budalaštinama, pravljenjima Jugoslavije i zanošenje pričama o jednakosti, bratstvu, slobodi, EU, nije bilo dovoljno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here