Kako da se osećate bolje na poslu

0
374

Na poslu provodimo zaista mnogo sati tokom nedelje i zato je veoma važno kako se osećamo  na svom radnom mestu i kakvo nam je poslovno okruženje. Danas kada je jako teško izboriti se sa gotovo svakodnevnim stresom na poslu, sve se češće suočavamo sa pitanjem: kako povećati motivaciju za rad i ličnu produktivnost? Ukoliko se za posao ne budite sa radošću i na isti ne odlazite sa elanom, već osećate konstantan pritisak i anksioznost, onda je ovaj tekst upravo za vas. Bilo da želite da budete produktivniji i napredujete na već postojećem radnom mestu, u potrazi ste za motivacijom za nekom promenom ili jednostavno samo tražite način kako da se osećate bolje na poslu, nadamo se da će vam pomoći saveti koje u nastavku teksta delimo sa vama.

Konstantno usavršavanje

Kojim god poslom da se bavite, provereno ćete se osećati bolje ukoliko van radnog mesta budete usvajali nova znanja i unapređivali već postojeća. Konstantno se usavršavajte i neprestano stičite nove veštine.

Nemojte ređati izgovore, kriviti druge za svoje neuspehe i nezadovoljstvo, već pođite od sebe. Pokušajte da shvatite šta je to na šta vi sami možete da utičete i što možete da promenite, a što vas može učiniti zadovoljnijim i srećnijim na poslu. Razmislite koja vam to veština trenutno nedostaje, a može vam omogućiti da napredujete ili pak da promenite posao kojim niste zadovoljni. Zapitajte se šta je to što biste mogli da naučite ili dodatno usavršite, a što će vam omogućiti lakše napredovanje na postojećoj radnoj poziciji ili pak doprineti otvaranju nekih novih mogućnosti van postojećeg posla? Naravno, odabrani način usavršavanja ne mora biti usko povezan sa vašim trenutnim poslom. Možete se fokusirati ne nešto potpuno drugačije i steći nove veštine nevezano za posao kojim se trenutno bavite.

Ukoliko ni sami niste sigurni odakle da počnete, raspitajte se koji su to kursevi trenutno najtraženiji. Škola stranih jezika je uvek dobar izbor, a kursevi jezika su uvek među najpopularnijim. Nemojte na ovakvu vrstu usavršavanja gledati kao na još jednu iscrpljujuću obavezu ili dodatni utrošak vremena i novca, već kao na mogućnost da se osećate bolje, unapredite svoju karijeru, steknete nova znanja, a samim tim i veće samopouzdanje.  Uostalom, danas su mnogi kursevi potpuno besplatni. Uz dobru organizaciju, manjak slobodnog vremena za neko dodatno usavršavanje postaje smešan izgovor. Ukoliko se budete razvijali iz dana u dan, shvatićete da rečenica „Edukacija je ključ za uspeh!“ nije samo obična fraza.

Dobra organizacija

Napravite raspored zaduženja i aktivnosti. Obavezno imajte planer ili „to do“ listu gde ćete beležiti dnevne, nedeljne i mesečne obaveze. Dobar plan i organizacija, kao i postavljanje dnevnih ciljeva ključ su za dugoročan uspeh.

Dobra organizacija, između ostalog, podrazumeva i da izbegavate da non-stop gledate u privatni telefon dok ste na poslu. Zaboravite društvene mreže i slične izazivače distraktibilnosti koji negativno utiču na vašu produktivnost.

Pravite češće, a kraće pauze. Iskoristite ih za vežbe disanja, protezanje nogu i prošetajte po kancelariji. Ovo je posebno važno primenjivati ukoliko vaš posao podrazumeva konstantno sedenje. I naravno – ne zaboravljajte da i na poslu pijete dovoljno vode.

Ukoliko vam vrsta posla to omogućava, češće menjajte okruženje u kojem radite ako ne morate obavljati posao isključivo u kancelariji. Ponesite laptop sa sobom i pronađite kutak koji vam najviše prija. Neka to jedan dan bude neki prijatan kafić pogodan za rad, dok drugi put možete poneti laptop sa sobom u raditi u parku.

Fizička aktivnost i boravak u prirodi

Neprijatna atmosfera i osećaj da stagnirate, umor, pospanost i iscrpljenost, kao i svakodnevni stres na poslu mogu ozbiljno urušiti vaše zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. Postizanje harmonije na različitim poljima, tj. aspektima života nije nimalo lako. Činjenica je da nam je svima često potreban neki „izduvni ventil“. Različiti oblici fizičke aktivnosti doprineće vašem fizičkom, ali i mentalnom zdravlju. Uticaće na to da se osećate bolje, kako kod kuće, tako i na poslu. Sport i fizička aktivnost mogu uticati pozitivno na vaše samopouzdanje i pomoći vam da više verujete u sebe i svoje veštine. Odlazak u teretanu, na fitnes, plesanje ili jednostavno duže šetnje – odaberite ono što vam najviše prija.

Iskoristite vikend za odlazak u prirodu, na izlet ili hajking, kako biste stekli dovoljno elana i energije za nove radne pobede u novoj radnoj nedelji. Priroda će vam definitivno najviše pomoći da se resetujete i napunite baterije za poslovne izazove i najbolje će uticati na povećanje vaše produktivnosti.

Kako da se osećate bolje na poslu zahvaljujući hobiju

Da li ste znali da i vaš hobi može uticati ne samo na to da se na poslu osećate bolje, već često i na sam razvoj vaše karijere? Različiti hobiji mogu doprineti razvijanju vašeg strpljenja, timskog duha, analitičkih i socijalnih veština. Takođe može uticati na povećanje koncentracije na poslu i izoštravanje fokusa. Sjajan je način da otkrijete i neke svoje skrivene talente za koje i ne znate da ih posedujete. Uostalom, ne navodi se bez razloga kao jedna od stavki u radnoj biografiji prilikom apliciranja za posao.

Ukoliko vam je na poslu dosadno ili ste pak istim preopterećeni, ne osećate da vas dovoljno vrednuju i sl. možda je vreme da ipak razmislite o promeni. Za početak je najvažnije da prevaziđete strah od iste. Krenite najpre da menjate sebe – nabolje. Ukoliko se i dalje ne budete osećali bolje na poslu, definitivno treba da promenite radno mesto i okruženje, a to ćete svakako mnogo lakše učiniti ukoliko se budete držali saveta iznetih u ovom tekstu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here