Kako da zaštitite svoj mobilni telefon?

0
876

Pametni mobilni uređaji su mnogo više od telefona i uz optimalno korišćenje, oni bukvalno postaju naši personalni asistenti. Aplikacije u telefonima pokrivaju svaku oblast života, pa zavisno od onih koje odaberemo, telefon nam moze služiti kao svakodnevni izvor informacija i zabave.

Aplikacije za telefone pomažu nam i da budemo produktivniji, da budemo u svakodnevnoj komunikaciji putem društvenih mreza, ili da unapredimo naše hobije, uz kreativne aplikacije. Ipak, i oni imaju svoju manu – na kraju krajeva, to su tehnološki uređaji, skloni habanju od spolja, i ugrožavanju bezbednosti izunutra.

Ipak, čak i ovo od nas zavisi, pa uz adekvatnu prevenciju, možemo maksimalno zaštititi telefon i tako ga održati potpuno bezbednim, ali i produžiti njegov vek trajanja. Istražili smo umesto vas, a načine uz koje možete zaštiti svoj mobilni telefon, predstavljamo vam u nastavku teksta!

Zaštitite hardver uređaja i nabavite kvalitetnu opremu za mobilni telefon

Oprema uz koju ćete potpuno zaštititi svoj mobilni telefon može prevenirati mnogo različitih oštećenja. Savetujemo da je nabavite odmah kada i telefon, tako ćete biti sigurni da je od početka potpuno zaštićen. Ne samo da ce vas duže služiti, već i zadržati visoku vrednost posle višegodišnjeg korišćenja. Evo koja oprema za mobilni
vam je potrebna.

Maska za mobilni telefon štiti telefon tokom padova i udaraca

Kome još nije ispao mobilni telefon? Barem jednom? Sigurno jeste. Uz kvalitetnu masku, on će imati mnogo veće šanse da „preživi“. Osim toga, maska štiti telefon tokom slučajnih udaraca u različite površine i tako sprečava habanje telefona i ogrebotine na njegovoj površini. Ima i estetsku ulogu, pa potpuno može promeniti izgled vašeg telefona. Maske na preklop štitiće i ekran!

Zaštitno staklo za ekran telefona čini ga otpornijim i zaštićenijim

Staklo koje se postavlja direktno na ekran tako da mu savršeno prijanja osmisljeno je tako da zaštiti najosetljiviji deo telefona. Istraživanja pokazuju da je lomljava ekrana pametnog telefona najveci uzrok pada vrednosti telefona i ujedno jedan od najvećih razloga za često menjanje mobilnog uredjaja.

Zaštitno staklo se ponaša kao dvojnik touch screen-a i trpi sva oštećenja umesto njega. Na primer, kada vam sledeći put ispadne telefon, upravo zaštitno staklo ce dobiti ogrebotine, ne i vaš orignalan ekran! Izaberite što bolje zaštitno staklo kako bi osetljivost na dodir mogla da funkcioniše potpuno pravilno.

Zaštita softvera telefona i održavanje visoke bezbednosti mobilnog uređaja

Softverska bezbednost je sve popularnija tema. Koliko smo zaštićeni tokom svakodnevnog koriscenja internet konekcije i svega što nam ona omogućava? Izuzetno, ali ne u potpunosti. Uz sitna unapređenja i dobre navike, mozemo unaprediti i zastitu mobilnog uređaja u ovom kontekstu.

Uvek imajte PIN kod za ulazak u uređaj – screen lock

Bilo da je to klasičan PIN kod od 4 cifre, prepoznavanje prsta ili lica – potrebno vam je! Ako izgubite telefon ova zaštita omogućava da svi podaci na vašem telefonu ostanu potpuno bezbedni. Ipak, ovo ne sprecava mogućnost da neko uzme vašu SIM karticu i iskoristi informacije sačuvane na njoj, ili telefonira u vaše ime. Srećom, i ove kartice imaju mogućnost zaštite PIN kodovima, pa ih obavezno postavite i na njima.

Redovno ažurirajte sistem na mobilnom uređaju

Nove verzije operativnih sistema često donose nova unapređenja u samoj upotrebi telefona, ali definitivno i u njegovoj bezbednosti. Ažuriranja zato omogućavaju i veći stepen zaštite, pa ih definitivno ne preskačite, već redovno obavljajte.

Povežite mobilni telefon sa aplikacijom za pronalazak uređaja

Postoji način da pronađete telefon ukoliko ga izgubite potpuno samostalno, bez pomoći nadležnih organa (što naravno ne znači da i njima ne treba da prijavite gubitak telefon)! Samo povežite telefon sa drugim uređajem, poput računara, uz aplikaciju napravljenu za pronalazak telefona u slučaju njegovog gubljenja.

Osigurajte mobilni uređaj i tako ga u potpunosti zaštitite

Mnoge osiguravajuće kuće i mobilni operateri sada nude mogućnost osiguranja mobilnih telefona, što s obzirom na astronomsku cenu određenih modela ni ne cudi! Zavisno od paketa koji odaberete, možete biti potpuno osigurani u slučaju fizičkih oštećenja na telefonu, ali i kvarova u njegovom softveru. Osiguranje obično funkcioniše uz mesečno plaćanje određenog iznosa, sa mogućnošću da čim se telefon pokvati ili ošteti – možete da računate na besplatno odstranjivanje štete.

Radite backup redovno i tako sačuvajte svoje podatke

Ako izgubite telefon ili zbog kvara ostanete bez njega, a redovno ste radili backup svih podataka i sadržaja – prakticno ništa, osim fizičkog uređaja, nećete izgubiti. Ako ne stižete svaki dan, stvorite naviku da barem jedanput nedeljno sačuvate sve podatke u cloud-u po izboru ili jednostavno, na drugom uređaju.

Instalirajte antivirus i tako zaštitite mobilni telefon

Svi pametni telefoni novijih generacija imaju ugrađen sistem antivirusne zaštite, ali dodatna ne moze da škodi. Ovi sistemi pružaju vam mogućnost da čistite cache memoriju, koja često usporava uređaj, da skenirate sve sadržaje na telefonu i tako utvrdite koliko su bezbedni, a takođe se direktno bore sa različitim virusima.

Implementirajte svaku od ovih tehnika kao standardan deo brige o svom mobilnom telefonu i možete biti sigurni da će vas mobilni saputnik biti mnogo zaštićeniji, bezbedniji i dugovečniji. Održaćete njegovu vrednost i unaprediti funkcije!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Sandra Stanojković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here