Kako je selo Bosut održalo lekciju “stručnjacima” za kulturu

0
4855

Smotra folklora u Bosutu održana početkom septembra, bila je dobra lekcija za lokalne mitrovačke kulturne radnike.

Umesto sterilnih i pomalo autističnih manifestacija na kojima najveći deo posetilaca čine samo učesnici (i poneki radoznali sugrađanin), Bosućani su se opredelili za smotru narodne tradicije, svojstvene duhu ljudi koji žive na ovim prostorima. Umesto oživljavanja odavno mrtvog i nepostojećeg Sirmiuma i održavanja otužnih rimskih bahanalija, u Bosutu su se, na jednom mestu, okupili mladi iz Bačinaca, Beograda, Ražljeva, Kuzmina,  Velinog Sela, Martinaca, Vojke, Erdevika i Sremske Mitrovice.

Dvorana Doma kulture u Bosutu bila je premala da primi sve one koji su želeli da prisustvuju ovoj smotri, čak i provala oblaka nije sprečila posetioce da dođu i osete kako izgleda kad se spoje  tradicija, sabornost i narodni duh.

Na kraju, posle folklorne smotre i večere, sve se to saželo u kolu koji su zaigrali mladi. Kako je to izgledalo tamo gde je sve još puno duha i dobre volje, vidi se na snimku.

Možda bi i gradski kulturni radnici, umesto trivijalnog imitiranja građana Sirmiuma, mogli, promene radi,  da ožive zajedništvo i druge istinske vrednosti naroda kojem pripadaju.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here