Kako je Sremska Mitrovica postala CENTAR SRPSKOG FOLKLORA

0
1382

U proteklih osamnaest godina Sremska Mitrovica je postala jedan od centara srpskog folklora, narodne igre i očuvanja narodne tradicije. Razlog tome je Međunarodni festival folklora Srem Folk Fest koji se upravo ovih dana održava u gradu na Savi.

Srem Folk Fest je počeo 11. avgusta po 18. put i trajaće do 14. avgusta. Ove godine će okupiti učesnike iz 11 zemalja, a gosti stižu iz i iz dalekih zemalja: Egipta, Alžira i Meksika. Specijalni učesnici ovogodišnjeg festivala biće Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice, koji će imati svoj celovečernji koncert druge festivalske večeri, 12. avgusta.

Festival će okupiti učesnike iz Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Rumunije, Poljske, Grčke, kao i goste iz Afrike i Južne Amerike – Egipat, Alžir i Meksiko. Srem Folk Fest okuplja više od 500 igrača, a za četiri dana festival poseti preko 10 hiljada ljudi. Domaćini festivala su članovi Folklornog ansambla “Branko Radićević”, a glavni organizator je Centar za kulturu “Sirmiumart” u čemu im pomaže Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica.

Srem Folk Fest je najznačajniji festival u Srbiji koji se organizuje pod znakom Međunarodne federacije folklornih ansambala – CIOFF.

Pokrovitelj je mitrovačka lokalna samouprava, a generalni sponzori kompanije “Roloplast Mošić i “Axioma Plus”. Tu su i zvanična vina festivala iz vinarija “Erdevik” i “Divin”. Publiku i ljubitelje narodne igre očekuje šarenilo nošnja i tradicije sa tri kontinenta, a sve je upotpunjeno neverovatnim ambijentom letnje pozornice na Žitnom trgu gde se spaja antički Sirmijum, preko orijentalnog doba do građanske Sremske Mitrovice.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here