Kako poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru: KOJI PREČISTAČ VAZDUHA ODABRATI?

0
1389

Znate li onaj teskoban osećaj kad u prostoriji kao da uopšte nema protoka vazduha, pa ne možete ni da razmišljate ni da dišete, a uz to vam se i prispavalo?

Kada u krv ne stiže dovoljno kiseonika, mozak se umara što utiče negativno na opšte stanje organizma. Zagušljiv i zagađen vazduh osim što šteti našem zdravlju, odmaže nam i prilikom obavljanja posla u smislu da imamo manje fizičke snage i snižene kognitivne sposobnosti.

Istraživanja su pokazala da smo u radnom prostoru u kojem je vazduh prečišćen mnogo produktivniji, odnosno da što je bolji kvalitet vazduha i radnici bolje rade (posao urade za kraće vreme, ne odlaze često na pauze, manje se razboljevaju) čime i kompanija ostvaruje bolje prihode. Jedinu pouzdanu filtraciju vazduha pružaju savremeni prečišćivači, a o tome zašto su oni tako značajni, kakve su njihove karaktiristike, kako odabrati adekvatan prečišćivač i koje su sve opasnosti koje nosi zagađen vazduh pozabavićemo se u ovom tekstu.

Sprečite opasnost od oboljenja

Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru zna da bude na višem nivou nego na otvorenom, sobzirom da se u njemu nalaze prašina, alergeni, virusi, gljivice, grinje, toksini itd. Uz to, oni koji svakodnevno borave u prostoru u kojem je vazduh neprečišćen u većem su riziku da će oboleti.

Dodajmo svemu tome i istraživanja o korona virusu iz kojih su izvučeni zaključci da zagađeni vazduh doprinosi većoj stopi smrtnosti.

Kada je u pitanju radno mesto, svaki poslodavac želi da ima zdravo radno okruženje u kojem će radnici biti efikasni i zadovoljni. Kako prečistiti vazduh u zatvorenom prostoru kakav je kancelarija? Kada je reč o tome koji prečišćivač vazduha kupiti važno je da to bude uređaj koji je ujedno i prečišćivač i jonizator, koji filtrira vazduh i ima antibakterijsko, antivirusno i antialergijsko dejstvo.

Kancelarija bez zagađivača, bakterija i virusa

Uređaji koji prate nove tehnologije imaju čak i senzore koji pokazuju stepen zagađenja vazduha. Štetni gasovi i buđ mogu biti opasni za disajne organe, tako da kada tražite adekvatan prečišćivač vazduha za radni prostor proverite da li uređaj ima i ove funkcije.

I ne najmanje važno – neka vaš prečišćivač ima i svojstvo osveživača vazduha koji uklanja neprijatne mirise.

Usled novonastale situacije sa globalnom pandemijom uvideli smo koliko je važno da u kolektivima vladaju visoko higijenski uslovi. Jedan od takvih uslova je da se dezinfikuje kancelarijski nameštaj i sve radne površine, da zaposleni redovno peru ruke i izbegavaju bliži kontakt, ali i da vazduh bude čist i prostorije za rad provetrene i pune svežine.

Obezbedite čist vazduh svojim zaposlenima i sebi u gradskim i industrijskim uslovima

U gradskom ambijentu i industrijskim zonama više nego igde smo izloženi PM česticama (suspendovane čestice, koje su zapravo nevidljivi ubica koji vreba iz zagađenog vazduha).

Prilikom odabira uređaja za prečišćavanje vazduha proverite karakteristike i specifikacije da li prečišćivač koji ste namenili za svoj radni prostor uništava ovakve čestice. Poznato je da su podaci o kvalitetu vazduha u našoj zemlji u poslednje vreme veoma poražavajući. Iritacija očiju, nosa, grla, teško disanje, osećaj nečeg otežanog u grudima – sve su to reakcije na zagađeni vazduh.

Spomenimo i medicinska istraživanja koja su došla do toga da loš kvalitet vazduha negativno utiče na psihičko stanje čoveka i može biti okidač za pojavu mentalnih bolesti kao što su depresija, šizofrenija, bipolarni poremećaj itd.

Stoga se provetravanje prostorija nikako ne preporučuje u ranim jutarnjim časovima, već tek u večernjim satima kada je manja frekvencija saobraćaja, mnoga postrojenja ne rade i proizvodi se manje dima i gasova. S obzirom da kancelarijske prostore ne možete provetravati uveče, a ujutro nije preporučljivo, uređaji koji funkcionišu kao pročišćivači i osveživači sa raznim nivoima filtriranja jedini su koji mogu obezbediti da se u prostoriji zaista diše bezbedno i zdravo.

Naravno, vodite računa da dok prečišćivač radi preporučuje se da prozore držite zatvorenim.

Nakon svega nabrojanog, naš savet je da odaberete prečišćivač vazduha koji ujedno generiše negativne jone što je najbliže vazduhu kakav se može naći samo u prirodi. Zaposleni koji borave u kancelarijama i drugim radnim prostorima u kojima cirkuliše ovakav vazduh imaće više energije, jači imunitet, dobro zdravlje i bolje raspoloženje, a time i znatno veću produktivnost i davaće bolje rezultate.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here