Kako povratiti mladost i jedrinu lica: PODMLAĐIVANJE LICA laserskim tretmanima

0
1037

Naša koža stari iz mnogo razloga, od kojih su mnogi potpuno prirodni i neizbežni. S obzirom da je koža lica najpodložnija spoljašnjim uticajima, na njoj se najviše i vide tragovi vremena. Proces starenja smanjuje proizvodnju kolagena, ključnog proteina za mladalačku, čvrstu i blistavu kožu. Upravo to je glavni uzrok nastanka finih bora, podočnjaka, smanjenog volumena lica i smanjene elastičnosti kože. Kada postanemo svesni vidljivih promena na našem licu, pravo je vreme da razmislimo o dostupnim tretmanima, posebno onima koji podstiču proizvodnju kolagena. Laserski tretmani su naročito popularni jer značajno poboljšavaju izgled kože u vrlo kratkom roku. Odlični rezultati se postižu ne samo na licu i vratu, već i na koži ruku na kojoj se često vidi starost.

Kako laseri zapravo rade?

Primarna namena lasera je da stvara kontrolisana oštećenja na površini kože uz pomoć svetlosne i toplotne energije. Na taj način, stimuliše kožu da reaguje prirodno, regeneracijom tkiva. Dakle, na mestu tretmana doći će do procesa obnavljanja kože, bez prethodnih nepravilnosti. U nešto više od pola veka od svog nastanka, laseri su postali nezamenljivi u mnogim oblastima života, među kojima prednjače neinvazivna hirurgija i kozmetički tretmani. Laserski tretmani efikasno deluju, vreme oporavka je kratko, a tretman je siguran za širok spektar stanja kože. Tehnologija je svakim danom sve modernija i sigurnija, pa ne čudi činjenica da se sve više ljudi opredeljuje za ove tretmane.

Kome se preporučuju laserski tretmani kože lica?

Već kada primetimo prve znakove starenja, možemo razmišljati o laserskoj intervenciji. Rezultat koji možemo očekivati kada je u pitanju bezbolno podmlađivanje lica laserom je podmlađen, ujednačen i blistav ten. Nakon intervencije, novi kolagen se kontinuirano stvara i redistribuira, sa najvećim efektima nakon dva do četiri meseca. Niko ne može sa sigurnošću odrediti starosnu granicu kada je ova vrsta tretmana u pitanju jer veliki broj faktora utiče na njegovu indikovanost. Recimo, prisustvo ožiljaka od akni može biti povod za laserski tretman kod relativno mladih ljudi. Tretman se preporučuje i osobama koje imaju problema sa hiperpigmentacijom, podočnjacima i flekama.

Vrste lasera

Lasersko podmlađivanje je postupak osmišljen za poboljšanje izgleda kože i uklanjanje manjih nepravilnosti. Kako bi taj postupak bio uspešan, koriste se tipovi lasera koji rade na različite načine. Ablativni laser uklanja tanak površinski sloj kože, epidermis i zagreva sloj ispod njega,dermis. Ovo stimuliše rast kolagena, proteina koji poboljšava teksturu i čvrstoću kože. Kako se epidermis obnavlja, tretirana područja lica postaju glatkija i čvršća. Neablativni laseri takođe stimulišu rast kolagena, ali na drugačiji način. Manje su agresivni od ablativnih, a vreme oporavka nakon intervencije je kraće. Međutim, rezultati su manje izraženi i kratkotrajni. Sada se koristi frakcioni laser, koji je dizajniran je da skrati vreme oporavka i smanji rizik od nuspojava.

Priprema za laserski tretman lica

Koliko god da je laserski tretman siguran i bezbolan, ipak postoje neki rizici i nuspojave, te je neophodno izvršiti izvesne pripreme, kako bi se rizik od eventualnih posledica sveo na minimum.Pre pristupanja tretmanu, vaš lekar će se detaljno raspitati o vašoj medicinskoj istoriji kako bi bio siguran da ste kandidat za proceduru. Detaljno će pregledati područje kože koje ćete tretirati i pitaće vas o vašim očekivanjima i motivaciji. Tek nakon toga možete zajedno odlučiti da li je laserski tretman lica pravi izbor za vas. Može da se desi da vam savetuje da uzmete određene lekove pre same intervencije, kako biste sprečili buduće komplikacije. Trebali biste izbegavati nezaštićeno izlaganje suncu dva meseca pre tretmana, a preporučljiv je i prestanak pušenja 2 nedelje pre laserskog tretmana lica.

Važno je istaći da, uz pravilnu negu i slušanje saveta, možete odmah nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, koristeći samo kreme sa visokim SPF-om. Pravilna kućna nega pomoći će vašoj koži u oporavku, te se pridržavajte saveta svog lekara za maksimalne rezultate.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here