Kako prepoznati problem sa alternatorom automobila

0
363

Redovno proveravanje ispravnosti alternatora i akumulatora je od velikog značaja ako želite da vaš auto bude bezbedan za vožnju i da se u njemu osećate sigurno. Verujemo da želite da izbegnete gašenje auta i gubitak električne energije usred vožnje. Funkcija alternatora, kao jednog od vitalnih delova svakog automobila, jeste pretvaranje mehaničke u električnu energiju, koja se potom skladišti u akumulatoru, odnosno koristi se za njegovo punjenje, kao i za napajanje različitih električnih uređaja u automobilu za vreme rada motora. Kada imate ovo u vidu, onda vam je jasno zašto je bitno da na vreme ustanovite ako postoji problem sa alternatorom automobila, kako biste izbegli brojne neprijatnosti i veće kvarove.

Signali koji ukazuju na mogući problem s alternatorom

U nastavku teksta predstavljamo vam nekoliko uobičajenih znakova koji mogu ukazivati na kvar, odnosno nepravilan rad alternatora.

#1 Problem s pokretanjem motora

Ukoliko ste primetili da postoji problem s pokretanjem motora, to može biti znak da alternator ne puni akumulator kako treba. Ukoliko akumulator nije dovoljno napunjen, to će rezultirati nedostatkom snage za pokretanje automobila.

#2 Smanjen ili nestabilan rad svetala

Smanjen ili nestabilan rad svetala automobila dok vozite takođe može ukazivati na problem s altrenatorom. Bilo da su u pitanju sveta na instrument-tabli ili svetla za osvetljavanje puta tokom vožnje, ukoliko su ona slaba, verovatno je reč o nedovoljnom izlaznom naponu alternatora.

#3 Problem s funkcionisanjem električnih uređaja

Ukoliko alternator ne isporučuje dovoljno struje za pravilan rad električnih potrošača u vašem autu, onda ni radio, ni klima, ni ostali električni uređaji u njemu neće funkcionisati kako treba.

#4 Neuobičajeni zvuci

Čudni zvuci poput škripanja, cviljenja, zujanja i sl. još jedan su znak koji ne treba ignorisati, jer može ukazivati na problem sa remenom alternatora ili sa ležajevima.

#5 Indikator na instrumentnoj tabli

Noviji automobili na istrumentnoj tabli imaju indikator koji vas upozorava kada postoji problem s alternatorom ili punjenjem akumulatora. Zato reagujte ako vidite da lampica signalizira da postoji ova vrsta problema.

Kako proveriti ispravnost alternatora automobila

Pravilno održavanje automobila između ostalog podrazumeva i proveru alternatora, kako biste bili sigurni da on funkcioniše ispravno. Ukoliko uočite neke od ovih simptoma koji mogu ukazivati na to da je alternator vašeg četvorotočkaša na izdisaju, to je znak da obavezno treba da proverite njegovu ispravnost. Proveru možete izvršiti na nekoliko načina. Najpre možete proveriti napon akumulatora. Obratite pažnju i na to da li se javlja upozorenje na instrumentnoj ploči. Obavezna je i provera remena, s obzirom na to da on najčešće strada na alternatoru.

Kako je cena alternatora nekada presudna kada je u pitanju izbor novog uređaja, najbolje je da se najpre konsultujete sa kvalifikovanim auto-mehaničarima kako biste znali šta je isplativije – kupovina novog ili polovnog i remontovanog alternatora. Ako posedujete određeno znanje i iskustvo, procenu možete izvršiti i sami, kao i eventualnu zamenu uređaja, ukoliko popravka nije moguća.

Jeftiniji alternatori najčešće imaju kraći životni vek, nisu otporni na visoke temperature i teže uslove. Cene u zavisnosti od proizvođača, kao i toga da li su alternatori polovni ili novi, možete istražiti na Guglu tako ćete ukucati u pretraživač ukucati “auto delovi Beograd” (ili neki drugi grad) ili “cena alternatora”. Kako biste osigurali pouzdan rad alternatora i električnog sastava automobila, važna je redovna provera i održavanje, te odabir kvalitetnih delova tokom zamene, zbog čega vam savetujemo da se svakako konsultujete sa stručnim licima prilikom njihove kupovine.

Redovno održavanje i servisiranje

Redovno održavanje automobila podrazumeva, dakle, ne samo brigu o enterijeru i spoljašnjem izgledu auta već i redovan godišnji servis i proveru svih delova. Veoma je važno da pažljivo osluškujete svoj automobil i ne ignorišete simptome koji mogu ukazivati da postoji bilo kakav problem koji onemogućava nesmetanu vožnju. O spoljašnjem održavanju, zaštiti i estetici najčešće možete u potpunosti sami voditi brigu i nije vam neophodna pomoć stručnjaka kada je u pitanju kupovina.

Tako npr. ako vam je potrebna zamena auto-patosnica (ili presvlaka za auto i sl.) bilo koja onlajn prodavnica auto patosnica vam može ponuditi veliki izbor istih. Dovoljno je samo da u internet pretraživač ukucate marku, model i godište automobila da biste brže došli do željenih rezultata. Međutim kada je reč o unutrašnjem sklopu vašeg ljubimca, najčešće je potrebna pomoć auto-mehaničara, radi dijagnostike i popravke, a često i saveta za kupovinu novih delova.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here