KAKO PROTIV VISOKIH CENA? Mitrovica uvodi energetske vaučere – PRVA U SRBIJI!

0
940

I pre početka zime sama pomisao na grejanje mnogim građanima zadaje glavobolju. Visoke cene ogreva učinile su drva, ugalj, pelet i ostale energente sve teže dostupnim građanima. Najteže je onima koji imaju najniža primanja. Pojedine evropske zemlje su još prošle godine uvele energetske vaučere za najugroženije građane, a ove sezone će to uraditi i Sremska Mitrovica, kao prva lokalna samouprava u Srbiji koja je to učinila. 

Sremska Mitrovica uvodi energetske vaučere kao vid pomoći građanima za predstojeću zimu. Vrednost subvencije u vidu vaučera biće 10.000 dinara, a pravo na korišćenje utvrdiće stručna komisija. Ovaj predlog su usvojili odbornici na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Kubik drva na stovarištima u Srbiji ovih dana košta i do 12.000 dinara, a toliko košta i tona najjeftinijeg uglja, dok peleta nema bez 38.000 dinara. Kada se zna da jedna porodica tokom zime potroši od četiri do pet metara drva, jasna je svaka računica da će mnogima biti teško da ugreju sobe predstojeće zime.

Ovom odlukom je predviđeno da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća „Toplifikacija“, kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja. Ovo pravo će moći da ostvare socijalno ugrožena domaćinstva tako što će se prijavljivati na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu. Vrednost vaučera iznosi maksimalno 10.000 dinara, a ko ima pravo na ovu vrstu povlastice odlučivaće komisija„, kaže Dražen Riđošić, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu.

Ovu subvenciju moći će da dobiju domaćinstva čiji prihod po članu ne prelazi 25.000 dinara. Kriterijumi za rangiranje će biti i imovinsko stanje i broj članova u porodici. Građani će vaučerima moći da plate račune komunalnom preduzeću ili da kupe ogrev, ali će morati da podnesu zahtev i kasnije da prilože otpremnicu i račun.

Sremska Mitrovica je prvi grad koji uvodi ovu subvenciju, jer smo hteli da olakšamo predstojeću zimu našim građanima. Za ovu godinu imamo dovoljno novca, mada ne znamo još tačno koliko domaćinstava će se prijaviti„, napominje Riđošić.

Domaćinstvima širom Srbije poslednjih meseci rastu računi za grejanje, zbog povećane tražnje za energijom i zabrinutosti zbog snabdevanja gasom i naftom posle ruske invazije na Ukrajinu.

Uostalom, i druge države širom Evrope najavile su podršku građanima vrednu više milijardi evra, kako bi pomogle ljudima koji se bore da podmire vrtoglavo visoke troškove za grejanje.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Zlatica Radović/Euronews/foto: Profimedia)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here