KAKO SE REŠITI BOLOVA U OČIMA? Ove metode su najbolje!

0
3218

Bolovi u očima su, verovali ili ne, veoma česta pojava, ali su u retkim slučajevima simptom nekog ozbiljnog stanja. Najčešće, bol u oku prolazi bez upotrebe lekova i terapije, sam od sebe, a u medicini je poznat pod imenom oftalmalgija.

U zavisnosti od toga u kom delu oka osećate neugodnost – bol u oku se deli u dve kategorije, a to su: okularna bol u očima koja se javlja na površini oka ili orbitalna bol u očima koja se javlja u samoj unutrašnjosti oka. Bol u oku koji se javlja na samoj površini može se javiti u obliku peckanja ili svraba, a glavni uzročnici takvog bola su iritacije izazvane stranim telom, infekcijama ili traumom.

Najčešće, ovakav oblik bolova u očima se veoma lako tretira. Kapi za oči su najčešće sredstvo koje je dovoljno za rešavanje ovog problema. S druge strane bol koji se javlja u samom oku može biti veoma neugodan probadajući i za njega je potrebna nešto kompleksnija terapija.

Uzroci bolova u oku i na kojim sve mestima mogu da vas bole oči

Da bi se postavila tačna dijagnoza kad je u pitanju bol u oku neophodno je tačno odrediti odakle bol dolazi. A da biste to znali, potrebno je da upoznate anatomiju oka kako biste svom oftamologu lakše objasnili gde vas boli.

Bol u očima može da se javlja na sledećim delovima oka:

Rožnjača – Prozirni prozor ispred oka koji fokusira svetlost.
Beloočnica – Beli deo oka, koji drži strukturu i oblik samog oka.
Konjuktiva – Tanki sloj koji prekriva unutrašnjost kapka i beloočnice
Iris – Obojeni deo na čijoj sredini se nalazi zenica.
Orbita – Očna duplja koja se nalazi u lobanji u kojoj se nalazi oko i mišići.
Ekstraokularni mišići – Mišići koji rotiraju oko.
Živci – Oni prenose vizuelne informacije od očiju do mozga.
Kapci – Spoljni pokrivač koji štiti i raspoređuje vlažnost preko očiju.

Koji su glavni uzroci bola u oku?

Kad je u pitanju površinska bol u oku, postoji nekoliko stanja koji bi ga mogli izazvati, a to su:

 • Strano telo u oku je sigurno jedan od najčešćih uzroka bola u očima, bilo da je u pitanju trepavica, prljavština ili šminka, svi oni mogu iritirati oko, izazvati crvenilo, vodene oči i bol.
 • Konjuktivitis je upala tkiva, konjuktive, koje se nalazi „ispred“ oka i odmah ispod kapka. Upala ovog tkiva često može biti izazvana alergijom ili infekcijom. Iako je bol u oku u slučaju konjuktivitisa prilično blaga, drugi simptomi koji ga prate kao što su svrab, crvenilo i iscedak mogu biti dosta neugodniji.
 • Iritacija izazvana kontaktnim sočivima takođe je veoma čest uzrok bolova u oku, a najčešće se dešava ljudima koji ne održavaju sočiva na pravilan način, ne skidaju ih na vreme i ne koriste sredstvo za dezinfekciju. Lasersko skidanje dioptrije predstavlja najefektniji način za trajnu korekciju vida posle čega kontaktna sočiva više nisu potrebna, a samim tim uveliko je smanjena i mogućnost iritacije i pojave bolova u očima.
 • Abrazija rožnjače, bistre površine koja prekriva oko je veoma podložna
  povredama, a simptom koji se javlja u slučaju abrazije jeste osjećaj stranog tela u očima. Nažalost, tretmani koji se koriste da se iritacije odstrane, kao ispiranje oka vodom, uglavnom neće olakšati bol i neugodnosti u oku ako imate abraziju.
 • Blefaritis je stanje koje se javlja kada se masne žlezde na krajevima kapaka upale i to može biti uzrok bolova u oku.
 • Čmičak ili ječmenik se na kapku pojavljuje u obliku bubuljice i to kao posledica blefaritisa. Čmičak može biti veoma bolan, a mesto na kome se nalazi prilično osetljivo na dodir. Ipak to je retkost i u većini slučajeva čmičak nije uzrok bolova u očima.
  Kad je u pitanju orbitalni bol, onaj koji se javlja u samom oku, takođe ima više uzroka koji bi ga mogli izazvati, a riječ je o nešto ozbiljnijim stanjima.
 • Na prvom mestu tu je glaukom, stanje koje prati visok očni pritisak, a kao
  simptom možete osetiti upravo to – pritisak unutar samog oka.  Pored toga, kao simptomi glaukoma se mogu javiti mučnina, glavobolja i gubitak vida.
 • Optički neuritis se može javiti kao bol u oku, ali sa zadnje strane i obično dolazi u paru sa gubitkom vida i to onda kada se živac koji povezuje zadnju stranu oka sa mozgom, poznatiji i kao optički živac – upali.  Ovu upalu mogu izazvati određene autoimune bolesti, virusna ili bakterijska infekcija.
 • Upala sinusa, poznata i pod imenom sinusitis može uzrokovati pritisak zadnje strane očiju i na taj način izazvati bol. Pored ovih stanja, bol u očima mogu uzrokovati migrene, povrede kao i upala irisa koji izaziva bol u samoj unutrašnjosti oka.

Bol u oku – simptomi koji se mogu javiti pored bolova

Simptomi koji se mogu pojaviti pored bolova u oku mogu biti sljedeći:
Zamagljen vid
Iscedak
Osećaj stranog tela u oku
Glavobolja
Osetljivost na svetlost
Mučnina ili povraćanje
Crvenilo u oku ili ječmenik
Suzenje
Pojava krmelja

Upravo ti ostali simptomi mogu biti od velike pomoći prilikom otkrivanja pravog uzroka boli.

Kada je potrebno da se javite doktoru ukoliko vam se jave bolovi u očima?

Iako, kao što smo na samom početku napisali, bol u oku u većini slučajeva prolazi bez nekih većih intervencija postoje situacije koje nikako ne biste trebali da ignorišete i zbog kojih se morate javiti svom oftalmologu.

Ako osećate jak bol u očima koji ne možete izdržati, ako je bol u oku uzrokovan izlaganju hemikalijama ili jakoj svetlosti, ako pored bolova u očima imate i bol u stomaku praćen povraćanjem, ako vas toliko jako boli da ne smete dodirnuti oko ili ako pored bolova imate iznenadne promene u vidu – to su znaci da je potrebno da se hitno javite doktoru oftamologu.

Kako se leči bol u očima?

Bol u oku se leči u zavisnosti od uzroka, a u velikoj većini slučajeva podrazumeva kućnu negu. Tačnije što više odmaranja očiju, izbegavanje gledanja monitora, televizora ili telefona. 

Ako je uzrok bolova u očima iritacija kontaktnim sočivima, onda će vam oftalmolog preporučiti da neko vreme, dok se oko u potpunosti ne oporavi, nosite naočare za vid. Za bol u oku uzrokovan blefaritisom, preporučuje se i stavljanje mlakih obloga na oči koji će omogućiti da se masne žlezde ili folikul dlake očisti od nakupljenih masnoća.

Kad je u pitanju bol u očima uzrokovana hemikalijama, tu se najčešće preporučuje ispiranje očiju fiziološkom otopinom ili čistom vodom kako bi se u potpunosti eliminisale hemikalije kojima je oko bilo izloženo.

Ukoliko je to potrebno, oftalmolog će vam propisati anibiotske kapi ili antibiotike za oralnu upotrebu, a najčešće se propisuju u slučaju infekcija izazvanih konjuktivitisom ili abrazijom rožnjače. Ako su pak u pitanju iritacije koje su posljedica alergije, u tom slučaju bol u oku se tretira kapima za oči koji u sebi sadrže antihistaminike.  Isto tako, za bol u oku se mogu, po preporuci oftalmologa, uzimati i lekovi protiv bolova.

Bolovi u očima i lečenje – šta ako ne tretirate bol u oku?

Bol u oku uglavnom nestaje bez ili pomoću umerene terapije, jer bol u oku i uzroci koji ga izazivaju veoma retko mogu dovesti do trajnog oštećenja. Ipak, to ne mora uvek biti slučaj, jer neka stanja koja uzrokuju bol u oku mogu biti veoma ozbiljna ako se ne tretiraju. Na primer, bol i simptomi koji su nastali zbog glaukoma su znak većeg problema.

Ako se ne dijagnstikuje i ne tretira, glaukom može izazvati probleme sa vidom, a na posletku i slepilo.

Vid definitivno nije nešto sa čim treba da se kockate i ako osetite bol u očima koji nije uzrokovan nečim što sami možete detektovati i što je očito, onda vam toplo preporučujemo da zakažete pregled kod svog oftalmologa što pre. Na bolove u očima možete delovati i preventivno i to tako što ćete u situacijama kad je to neophodno uvek nositi zaštitne naočare, što ćete sa hemikalijama rukovati pažljivo, ne dozvoljavati deci da se igraju sa igračkama koje bi ih mogle povrediti i, naravno, održavati dobru higijenu kontaktnih sočiva.

Šta to tačno znači?

To znači da nikada ne odlazite na spavanje pre nego što skinete sočiva, da pre nego što ih vratite u kutijicu za sočiva dobro isperete tečnošću za održavanje i sočiva i kutijicu i da ih redovno menjate.

Kao i u slučaju zdravlja bilo kojeg drugog dela tela, tako je i u slučaju zdravlja očiju – preventiva bi trebalo da bude na prvom mestu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(dr. Bojan Kozomara)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here