Kažnjen vozač sa probnom vozačkom dozvolom

0
1714

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici podneli su prekršajnu prijavu nadležnom sudiji protiv dvadesetogodišnjaka koji je sa probnom vozačkom dozvolom B kategorije vozio „bmv“ čija snaga motora iznosi 173 kilovata.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano je da vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da upravlja vozilom čija snaga motora prelazi 80 kilovata, osim kada je pored njega u automobilu član porodice koji vozačku dozvolu B kategorije poseduje najmanje pet godina.

Takođe, Zakonom o bezbednosti saobraćaja određeno je da vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da vozi brzinom većom od 110 kilometara na čas na autoputu, brzinom većom od 90 kilometara na čas na motoputu, a na ostalim putevima brzinom većom od 90 odsto od dozvoljene brzine na putu kojim se kreće. Vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, niti u periodu između 23 i 6 časova, kao i da koristi mobilni telefon ili druge uređaje za komunikaciju koji podrazumevaju angažovanje ruku.

Apelujemo na sve vozače koji imaju probne vozačke dozvole da poštuju navedene odredbe Zakona o saobraćaju, radi svoje i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Vozači sa probnom vozačkom dozvolom dužni su da vozila kojima upravljaju obeleže znakom „P“ na vidnom mestu, sa prednje i zadnje strane vozila.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here