Ko je kriv za uništenu autobusku stanicu u Rumi?

0
9165

Od glavne autobuske stanice u Rumi, sedam godina od uvođenja stečaja u firmama „Korzo“ i „Rumatrans“, ostala je tek ruina, pogodna možda samo za snimanje nekog horor filma.

Kako je ovako nešto uopšte moglo da se dogodi građevinskom objektu s javnom namenom – pitanje je za lokalne vlasti, ali i za celokupnu javnost u Srbiji.

Pre četiri i po decenije izgrađena je stanica, ne zbog hira, već za potrebe rumske opštine, njenih oko 55 hiljada stanovnika, od kojih nešto manje od polovine živi u rumskim selima Platičevo, Nikinci, Buđanovci, Hrtkovci, Pavlovci, Kraljevci, Mali Radinci, Donji Petrovci, Putinci, Voganj, Stejanovci, Vitojevci, Žarkovac, Grabovci, Dobrinci i Klenak. U više navrata ukazivano je na mnoštvo nevolja koje je žiteljima rumske opštine sa 16 sela, donelo zatvaranje glavne autobuske stanice, koja je tada i onako zapuštena izgledala gotovo bajno u odnosu na današnje jadno stanje.

Tražeći odgovore, oktobra 2016. godine obratili smo se Ministarstvu privrede iz kog smo obavešteni da je stečajni postupak nad firmom „Korzo”, koji je vođen u sremskomitrovačkom Privrednom sudu, završen krajem decembra 2014. godine, sudskim rešenjem kojim je zgrada autobuske stanica vraćena pod skute Ministarstva privrede.

Jasno je pre skoro četiri godine izrečeno i obećanje države da će rešiti pitanje autobuske stanice u korist građana Rume:

Ministarstvo, svesno potreba i problema građana Rume i okoline, već razmatra sve zakonske mogućnosti i načine, da se autobuska stanica u Rumi što pre stavi u fukciju i tako reši veliki problem građana opštine. O svim rešenjima javnost i građani Rume će biti obavešteni” – pisalo je, pored ostalog, u dopisu Ministarstva privrede, dostavljenom 19. oktobra 2016. godine.

„Privredni sud u Sremskoj Mitrovici je 16. decembra 2014. zaključio stečajni postupak nad firmom „Korzo“ AD Ruma i doneo rešenje kojim se preostali stečajni višak koji je evidentiran u završnom računu stečajnog upravnika, a koji čine pokretne stvari i nepokretnosti: zgrada Autobuske stanice Ruma sa zemljištem, zemljište uz auto-put E-70, odnosno parking prostor uz Motel „Uzelac” Ruma i objekat „Letnji mir” Ruma sa zemljištem, ustupljen je Agenciji za privatizaciju.”, stajalo je u odgovoru Ministarstva privrede, gde je takođe, dalje, navedeno:

„Sudskim rešenjem o zaključenju stečaja nad firmom „Korzo”, pokrenutim još 2006. godine, njen stečajni upravnik, Agencija za privatizaciju, bila je ovlašćena da nastavi postupke koje je stečajni dužnik vodio pred sudovima i organima uprave. Ovaj posao je nakon stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika preuzela Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, pa je tako nastavila spor u upravnom postupku koji se odnosi na ispravku greške u javnim knjigama o evidenciji nepokretnosti. Ministarstvo privrede je u komunikaciji sa lokalnom samoupravom, koja je već pokazala inicijativu da se ovo pitanje reši”.

Zbog građana ovog lepog grada i opštine, nastojaćemo i dalje da dobijemo odgovore na pitanje zašto je uništena glavna rumska autobuska stanica.

(Jaska Jakovljević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here