Ko je zakupio njive i pašnjake Fruške gore? HEKTARI NACIONALNOG PARKA U PRIVATNIM RUKAMA!

6
9887

Na licitaciji za državno poljoprivredno zemljište koje čine njive i pašnjaci na Fruškoj gori, dugoročni zakup od dvadeset godina dat je firmi „Biljni lekar“ povezanoj sa novosadskim kompanijama Promist i Galens.

Među parcelama izdatim „Biljnom lekaru“ nalazi se i pašnjak koji se naslanja na imanje vlasnice Galens investa Sanje Petrić, koja je u poslednjih nekoliko godina kupila 205 fruškogorskih parcela.

Pašnjak „Biljnog lekara“ je u velikom, ograđenom kompleksu, sastavljenom od parcela u vlasništvu Sanje Petrić, u Rakovcu, na potesu Kesten, jednom od najlepših vidikovaca Fruške gore. Ta parcela graniči se sa javnim, nekategorisanim putem, kojim se nakon ograđivanja kompleksa od nekoliko desetina hektara više ne može proći iako je reč o javnom dobru.

Put koji vodi i kroz Nacionalni park ovog proleća je izgrađen i delom betoniran, premda za to nisu postojale sve potrebne dozvole nadležnih pokrajinskih i republičkih institucija ili se one izdate nisu poštovale.

Prema tvrdnjama organizacija za zaštitu i očuvanje Fruške gore, na mašinama koje su izvodile radove stajale su oznake preduzeća Galens, u vlasništvu Sanje Petrić i preduzeća Promist, u vlasništvu njenog supruga Nebojše Petrića.

Preduzeće „Biljni lekar doo“ iz Velikog Gradišta je u brojnim poslovima zajedno sa Galensom, a njen vlasnik, Ljubodrag Adamović, u nekoliko preduzeća gazduje skupa sa Sanjom i Nebojšom Petrić.

Kada je o parcelama na Fruškoj gori reč, Adamović nije u dugoročni zakup od države dobio samo pomenuti pašnjak koji se naslanja na imanje Sanje Petrić, već je, kako se može videti u izveštajima Opštine Beočin, potpisao osam ugovora o zakupu na period 2019-2039.

Ukupno će za ove parcele Adamović državi za godinu dana dati tek 458 evra, od čega 40 odsto pripada beočinskoj opštini, što znači da će lokalna kasa dobiti 183 evra i neće se ovajditi od toga“, može se izvući zaključak na osnovu ovog izveštaja.

Ljubodrag Adamović je za portal VOICE rekao da nije u obavezi da odgovara na novinarska pitanja. Naveo je da je pašnjak izlicitirao jer mu je potreban za poljoprivrednu proizvodnju, te da je ceo postupak sproveden po proceduri.

Opština je pozvala na javno nadmetanje, ona je odredila da se ta parcela izda na 20 godina, mi to nismo tražili. Jednostavno, prijavili smo se i učestvovali na javnom nadmetanju ne znajući na koji period ćemo dobiti parcelu u zakup“, kazao je Adamović.

Inače, upravo je portal VOICE nedavno pisao da je Novosađanka Sanja Petrić, supruga biznismena Nebojše Petrića, direktorka u njegovom preduzeću Promist i jedan od stvarnih vlasnika kompanije Galens Invest, na svoje ime kupila je 205 parcela na Fruškoj gori i njenim obroncima, te jednu u Bajinoj Bašti, a na njeno ime u katastru vode se i dva građevinska placa u Novom Sadu.

Zemljište duž Fruške gore, od opštine Beočin do opštine Inđija, u poslednjih nekoliko godina kupovala je mahom od privatnih lica, a neke od tih parcela su u zoni nacionalnog parka ili u njegovoj blizini, naveo je tom prilikom VOICE.

Dodaje se da je Sanja Petrić, za kratko vreme, s obzirom na to da je među kupcima veliki broj privatnih lica, došla u posed desetina hektara na području Fruške gore.

Ako se izuzme beočinska opština u kojoj je pazarila najviše, čak 122 parcele, u njene ruke prešlo je 34,5 hektara Fruške gore i obronaka. Kako se može oceniti uvidom u katastarske knjige, te nepokretnosti kupovala je planski, jednu po jednu susedsku parcelu da bi napravila velika imanja na atraktivnim lokacijama“, pisao je VOICE.

Inače, bosanskohercegovački mediji često pišu o čvrstoj vezi Galensa sa vrhom vlasti u Banjaluci i uplivom kapitala iz Republike Srpske u Srbiju, i obrnuto.

(Beta)

6 COMMENTS

  1. БУДАЛАШТИНЕ.Не видим у чему је проблем, осим ако се не жели правити спектакл. Људи се пријавили на лицитацији, закупили земљу, приватна лица продала своју земљу легално, Сања укрупнила посед, легално у Катастру и? Да није неко завидан Петрићима? Познајем ту породицу из неке друге приче, честити, ревносни и помажу свима. Вучић се дружи са Додиком и?

  2. Da je ovo normalna drzava a ne kriminlna prvo bi se postavilo pitanje odakle im pare da kupuju toliko zemljiste a drugo je pitanje i najvaznije ko je dao za pravo da se otkida zemljiste od Nacionalnog parka i prodaje na licitacijama. I trece pitanje zasto te licitacije nisu bile javne pa da jos neko moze da se javi na njih a ne samo ljudi bliski vladajucim strukturama.

  3. Uzas stase radisa drzavnom imivinom,a starim vladnivima ne vracaju zemlju isve sto duguju, sramota i greh! I tu zemlju,kucu fabriku je neko morao da zaradi i kupi i umesto da vrate njihovim potomcima oni se peave ludi.Zato smo i prokleti !

  4. Ja sam Sanji licno prodala jednu od parcela bas na tom potezu Kesten o cemu je rec. Samo imam reci hvale za Sanju normalna i fina zena

  5. Ja zivim u Rakovcu od rodjenja! Ovo sto je uradjeno je sramno. Poznavajuci sada bivseg precednika opstine Beocin, kojima je samo pare u glavi i nista vise! To sto je doticna kupila „celo brdo KESTEN“ je unistila jedan od najlepsih delova fruske gore. Na njemu se nalazi najlepi izvor pitke vode NEVEN, put koji prolazi do isposnice i do rakovackog manastira. Sa prelepim pogledom od Begeca do Sr. Kamenice. Ceke, Pasnjaci, Livade i Sume je sve otislo u ruke privatne doticne, kojim je svojim zeljama unistila jedno od najlepsih delova fruske gore!

  6. “ Може како хоће али не и докле хоће…“
    Свако пре или касније добије по заслузи и удари га тамо где ће највише да га заболи…
    Ко разуме, схватиће…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here