Sremskomitrovački portal

KO SE OGREŠIO O EVICU UMETIĆ: rodbina, država ili, svi mi, kao društvo?

Trideset godina je među nama živela Evica Umetić, a onda je odlučila, skokom s mitrovačkog pešačkog mosta, da ode iz ovog sveta u kojem je, od rođenja, bila neželjena.

Glavna tema jučerašnjih razgovora u ovoj našoj ravničarskoj varoši bila je njena smrt u koju je kročila dobrovoljno, a pitanje koje je lebdilo iznad svih tih razgovora bilo je: “Ko se sve ogrešio o ovu devojku, porodica, rodbina, njen brat – nekadašnji aktivista lokalnog odbora Demokratske stranke i visoki funkcioner u Ministarstvu poljoprivrede, ustanove zadužene za socijalni rad, država ili svi mi, kao društvo?

Evicina majka je umrla kada je ona imala tri godine, a otac kad je imala dvanaest.

Evica je pisala pesme. Objavila je zbirku pesama „Isušivanje plača“ u koju je utkala svoju tugu i emocije.

Evica je živela u ovom gradu, hodala istim ulicama kao i svi mi i niko nije primećivao njenu tugu koju je nosila sa sobom kao neki duboki i teški teret.

Evica je tokom odrastanja živela u dva doma za decu bez roditelja i u tri hraniteljske porodice, iako je imala roditelje i porodicu u Laćarku. Život se poigrao sa njenom sudbinom i rastavio je od porodice, brata, sestre i brojne dalje familije. Ona do kraja svog života nije uspela da ostvari kontakt sa najrođenijima, jer oni to nisu želeli!

Pre osam godinama, objavili smo na Portalu članak o Evici pod nazivom Ona ovo nije zaslužila: I najrođeniji je zaobilaze” u kojem nam je rekla:

Otac i majka su se razveli dok je ona bila trudna sa mnom. Pošto je on bio težak alkoholičar, tetka je prihvatila moju braću i sestre, ali za mene nije bilo mesta, ja sam kao beba morala kod hranitelja.” 

Evica je mnogo puta poželela da nađe mesto u svojoj pravoj porodici, ali su je oni konstantno odbacivali.

“Teško je sretati najrođenije na ulici, a ne čuti ni pozdrav” – pričala je Evica.

Brat joj je rekao da neće da se vidi sa njom jer nije odrasla s njima, a sestra joj je kazala da je pogrešila broj kada je videla ko je zove.

Evica je bila odličan đak, nakon punoletstva je otišla od hranitelja i pokušavala je 30 godina da nađe svoje mesto pod suncem. Nije ga našla!

(M. Milivojević)

DODATAK: Gostovanje Evice Umetić na TV „Happy“ 14.06.2022. godine

Exit mobile version