KO SE OGREŠIO O EVICU UMETIĆ: rodbina, država ili, svi mi, kao društvo?

2
18221

Trideset godina je među nama živela Evica Umetić, a onda je odlučila, skokom s mitrovačkog pešačkog mosta, da ode iz ovog sveta u kojem je, od rođenja, bila neželjena.

Glavna tema jučerašnjih razgovora u ovoj našoj ravničarskoj varoši bila je njena smrt u koju je kročila dobrovoljno, a pitanje koje je lebdilo iznad svih tih razgovora bilo je: “Ko se sve ogrešio o ovu devojku, porodica, rodbina, njen brat – nekadašnji aktivista lokalnog odbora Demokratske stranke i visoki funkcioner u Ministarstvu poljoprivrede, ustanove zadužene za socijalni rad, država ili svi mi, kao društvo?

Evicina majka je umrla kada je ona imala tri godine, a otac kad je imala dvanaest.

Evica je pisala pesme. Objavila je zbirku pesama „Isušivanje plača“ u koju je utkala svoju tugu i emocije.

Evica je živela u ovom gradu, hodala istim ulicama kao i svi mi i niko nije primećivao njenu tugu koju je nosila sa sobom kao neki duboki i teški teret.

Evica je tokom odrastanja živela u dva doma za decu bez roditelja i u tri hraniteljske porodice, iako je imala roditelje i porodicu u Laćarku. Život se poigrao sa njenom sudbinom i rastavio je od porodice, brata, sestre i brojne dalje familije. Ona do kraja svog života nije uspela da ostvari kontakt sa najrođenijima, jer oni to nisu želeli!

Pre osam godinama, objavili smo na Portalu članak o Evici pod nazivom Ona ovo nije zaslužila: I najrođeniji je zaobilaze” u kojem nam je rekla:

Otac i majka su se razveli dok je ona bila trudna sa mnom. Pošto je on bio težak alkoholičar, tetka je prihvatila moju braću i sestre, ali za mene nije bilo mesta, ja sam kao beba morala kod hranitelja.” 

Evica je mnogo puta poželela da nađe mesto u svojoj pravoj porodici, ali su je oni konstantno odbacivali.

“Teško je sretati najrođenije na ulici, a ne čuti ni pozdrav” – pričala je Evica.

Brat joj je rekao da neće da se vidi sa njom jer nije odrasla s njima, a sestra joj je kazala da je pogrešila broj kada je videla ko je zove.

Evica je bila odličan đak, nakon punoletstva je otišla od hranitelja i pokušavala je 30 godina da nađe svoje mesto pod suncem. Nije ga našla!

(M. Milivojević)

DODATAK: Gostovanje Evice Umetić na TV „Happy“ 14.06.2022. godine

2 COMMENTS

  1. E zivote zivote, sto si nekom tezi od kamena?! Sto su ljudi zli? Dal se tako rode ili to dodje vremenon?! Nek te andjeli cuvaju jer ovaj svet nije mogao! Tuga!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here