Koji sve znaci mogu da ukažu na ranu trudnoću

0
623

Trudnoća može da bude veoma uzbudljiva, ali i da optereti buduće mame. To se posebno odnosi na žene koje prvi put treba da se porode. Ovim tekstom želimo da vas upoznamo sa prvim naznakama trudnoće i na šta treba da obratite pažnju tokom nje. 

Koji su prvi znaci trudnoće?

Prvi znaci trudnoće mogu biti različiti. Najčešće je to izostanak menstruacije. Međutim, pojedine žene primete i drugačije simptome pre izostanka menstrualnog ciklusa. Najčešći simptomi da ste u drugom stanju su:

Mučninu i povraćanje – žene često tokom prvog tromesečja doživljavaju mučninu. Uglavnom se javlja oko šeste nedelje, a može da potraje sve do dvanaeste nedelje.

Umor – telo se lakše i brže umora, jer radi punim kapacitetima radi formiranja i razvoja fetusa. To dovodi do umora i poprilično iscrpljuje.

Promene na grudima – grudi postaju osetljive, otečene i bolne.

Učestali odlasci u toalet – materica se tokom trudnoće širi i počinje da vrši pritisak na bešiku. Zato trudnice često odlaze u toalet, jer im je bešika pod opeterećenjem.

Šta možete da očekujete tokom trudnoće?

Tokom trudnoće telo trudnice prolazi kroz mnoge promene, jer utiče na rast i razvoj bebe. Evo šta sve možete da očekujete tokom tromesečja.

Prvo tromesečje – u prvom tromesečju razvijaju se glavni organi i sistemi bebe. Osetićete mučnine, iscrpljenost i promene na grudima.

Drugo tromesečje – tokom drugog tromesečja organi vaše bebe su u formirani, a beba počinje sve više da raste i postaje teža. Neretko se događa da osetite pomeranje bebca u toku ovog perioda.

Treće tromesečje – U trećem tromesečju beba nastavlja da raste i dobija na težini. U ovom period možete osetiti bolove u leđima, poteškoće prilikom spavanja i čest odlazak u toalet radi mokrenja.

Na šta treba da obratite pažnju tokom trudnoće?

Trudnoća može biti divno iskustvo, ali važno je da se brinete o sebi i vašoj bebi. Evo na šta treba da obratite pažnju tokom trudnoće:

Ishrana

Ishrana tokom trudnoće je važan faktor za zdravlje bebe i mame. Jedite što raznovrsniju hranu, bogatu voćem, povrćem, žitaricama, proteinima i zdravim mastima. Izbegavajte namirnice koje mogu biti štetne za vašu bebu. To se najviše odnosi na sirovo meso, ribu s visokim procentom žive, nedovoljno termički obrađene proizvode od jaja i sireve.

Odgovarajuća fizička aktivnost

Fizička aktivnost jeste bitna, ali vodite računa kojom fizičkom aktivnošću se bavite. Preporuka je šetate, plivate, radite jogu ili vozite bicikl. Pre bilo kakve aktivnosti, konsultujete se sa svojim doktorom.

Odlazak na redovne preglede

Redovni pregledi služe da bi se pratio razvoj bebe i ustanovilo da nema nikakvih problema Vaš ginekolog će vam pružiti savete koliko često treba da dolazite na preglede.

Mentalno zdravlje

Psiha i mentalno zdravlje može uticati na trudnoću. Trudnoća ume da bude stresna, zato je neophodno da vodite računa o sebi. Pričajte s lekarom ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili vas nešto brine.

Odmarajte što više možete

Kada god vam se pruži prilika odmarajte. Spavajte redovno i trudite se da vam san traje od 7 do 8 sati. Klonite se napornih aktivnosti, nošenja i pomeranja teških predmeta. Kvalitetan san i odmor i te kako utiču na trudnoću, suština je da izbegavate bilo kakve naporne i stresne poslove.

Elem, trudnoća je predivno iskustvo, ali traži pažnju i brigu, kako o sebi, tako i o bebama. Na samom početku trudnoće možete koristiti kalkulator porođaja, time ćete saznati kada je vaš termin.

Prvi znaci trudnoće umeju da zbune buduće mame, pošto se umor i iscrpljenost javljaju i kada niste u drugom stanju. Da biste bili sigurni da ste trudni, najpre uradite kućni test za trudnoću, a potom idite na preglede. Posle pregleda kod ginekologa, imaćete potvrdu da ste trudni i čeka vas jedna zanimljiva avantura.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here