SKOLIOZA i TRUDNOĆA: Najzanimljivija pitanja i odgovori

0
1023

Odmah na početku moramo naglasiti da beba nije u opasnosti ako majka ima skoliozu. Međutim važno je napomenuti da ćete možda morati da preduzmete određene mere predostrožnosti, ali zdravlje i dobrobit vaše bebe ni na koji način nisu ugroženi samo zbog skolioze. Ako ste prvi put trudni i borite se sa krivinom kičmenog stuba, verovatno imate dosta pitanja i o trudnoći i o skoliozi u isto vreme. U nastavku teksta ćete pronaći neke odgovore. Ovo su neka uobičajena pitanja koja postavljaju majke sa skoliozom.

Da li je skolioza nasledna?

Skolioza nije nasledna ali je porodična. To znači da postoje geni koji se mogu preneti na nekoga i organizam će biti više predisponiran za skoliozu. Ali konkretan gen za skoliozu ne postoji. Skolioza je rezultat interakcije i različite kombinacije okruženja i gena. Samo zato što imate određene gene ne mora značiti da ćete razviti skoliozu, ali svakako su šanse za to veće. 

Da li će ultrazvuk pokazati skoliozu kod fetusa?

Vrlo je retko, ali je moguće da se vide abnormalnosti na kičmi kroz ultrazvuk. Međutim, većina varijacija skolioze je gotovo neprimetna zbog bebinog uvrtanja i okretanja u materici.

Koje mere opreza mogu da preduzmem tokom trudnoće kako bih osugarala da moje dete ne dobije skoliozu?

Ne zna se mnogo o tome šta uzrokuje skoliozu ili šta se može učiniti da se ona spreči. Neka istraživanja sugerišu da se izlaganje zatvorenim bazenima i prekomerna  količina hlora tokom trudnoće mogu dovesti do skolioze kod deteta. Postoji i više istraživanja da teški metali i živa nisu dobri za razvoj bebe.

Da li postoje ginekolozi koji su specijalizovani za pacijente sa skoliozom?

Ginekolozi generalno znaju vrlo malo o problemima skolioze. Zbog toga je bitno da ih upozorite na vašu situaciju jer to može uticati na trudnoću, kao i na porođaj. Na taj način oni će imati vremena da razviju plan i taktiku koja odgovara vašem telu i konstituciji  pri porođaju.

Da li postoji povećan rizik u trudnoći kad majka ima skoliozu?

Beba nije u opasnosti samo zato što majka ima skoliozu. U stvari, većina žena sa skoliozom nema problema pri rađanju dece. Međutim, obavezno obavestite vašeg ginekologa i anesteziologa o vašoj skoliozi unapred. U zavisnosti od krivine kičme epidural može biti težak a nekada nemoguć za neke žene sa skoliozom. Takođe, postoji i veći rizik od potrebe za izazivanjem porođaja ili carskim rezom kod žena sa skoliozom. Ukoliko planirate trudnoću a imate izraženiju skoliozu najbolje je da 4-5 meseci pre trudnoće vežbate i da ojačate mišiće na vašem telu. Ovakav program efikasnih vežbi za skoliozu će biti od velike pomoći vašem telu i kičmenom stubu.

Da li moram da uradim carski rez ako imam skoliozu?

Ne. Carski rez nije neophodan za većinu žena sa ovakvom krivinom kičmenog stuba. Skolioza i zakrivljenost kičme nisu primarni razlozi zašto neke injekcije epidurala ne uspeju. Osnovni razlog je rotacija lumbalnog dela kičme koja u nekim slučajevima uvek prati skoliozu.

Može li carski rez izazvati skoliozu kod bebe?

Ovo je komplikovano pitanje. Ima vrlo malo radova na ovu temu i još uvek nema egzaktnih zaključaka u vezi ove korelacije. Tokom carskog reza kada se beba izvuče iz materice moguće je da se ligamenti na bebinom vratu destabilizuju. Porođajna trauma ume da bude uzrok skolioze, ali istraživanja na ovom polju i dalje nisu opširna.

Da li je bezbedno dobiti epiduralnu injekciju nakon operacije skolioze?

Šipka za stabilizaciju kičme može izazvati probleme prilikom epidurala. Ovo se posebno odnosi na slučajeve gde je šipka postavljena niže na kičmenom stubu. Mnogi ginekolozi odbijaju da daju epidural ženama sa ovakvim stanjem kičme. Trudnoća sa šipkom je moguća. Ovde je važno naglasiti da ukoliko majka ima želju da rodi to treba da uradi što pre a ne da ulazi u četvrtu deceniju kada je mnogo teže izneti trudnoću pri ovakvom stanju kičmenog stuba. U ovakvim situacijama multidisciplinarni tim treba da učestvuje pri porođaju.

Može li trudnoća da pogorša skoliozu?

U trećem tromesečju žene sa skoliozom moraju da budu pažljivije jer tada i kilža raste a samim tim i pritisak na kičmeni stub. Zbog hormona koji se oslobađaju tokom trudnoće ligamenti budu opušteniji. Ovo može dovesti do povećanja Kobovog ugla i rezultirajućih bolova u leđima, kukovima ili nogama kod nekih žena. Za one žene koje su imale operaciju kičme  dugotrajni bol u leđima je normalna pojava nakon trudnoće.

Da li je trudnoća neugodnija za osobe sa skoliozom?

Neugodnosti su sigurno izraženije i veće u poređenju sa ženama koje imaju normalnu kičmu. Nekada je teže dođi do daha. Vrlo bitno je da se naglasi da se posle porođaja krivina nekada pogorša ako majka drži bebu na jednoj strani tela stalno. Najbolje je da kupite nosiljke koje će rasporediti jednako težinu bebe i opterećenje će biti ravnomerno.

Skolioza i trudnoća ne moraju da budu zastrašujuće. Cela trudnoća uz dobru organizaciju i mere može proći bez problema. Večina žena sa skoliozom nema problema pri rađanju dece. Ono što je najbitnije je znati rizike i učini sve da ih izbegnete.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Marko Aleksandić*

*Profesor sporta i fizičkog vaspitanja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here