Koje će vrste investicija u nekretnine biti profitabilne u 2023?

0
804

Već godinama cene kvadrata u celoj Srbiji rastu, ali gradnja novih objekata i kupovina istih ne jenjava. Jasno vam je da za to mora postojati dobar razlog i definitivno možemo reći da će taj trend investiranja u nekretnine tu ostati i u toku naredne godine.

Ulaganje u nekretnine je izuzetno isplativa opcija, posebno ako imate veću količinu novca u kešu i ako ne morate da uzimate kredit za ovu priliku. Novac će vam biti brže vraćen, čak i umnožen i u svakom momentu ćete na svom imenu imati vrednu stvar.

Čak i kredit u cilju kupovine stana koji ćete iznajmljivati dugoročno može biti veoma dobra opcija za vas. Prosto, stan će sam sebe isplaćivati i kroz deset ili dvadeset godina vi ćete imati svoju nekretninu sa kojom dalje možete da radite šta želite.

Naravno, nisu svi ljudi u mogućnosti da na ova dva načina učestvuju u živom svetu ulaganja u nekretnine. To što nemate novca za kupovinu stana ne znači da ne možete biti deo ove priče. Predstavićemo više vrsta investicija u nekretnine, a neka od njih će sigurno odgovarati i vašem budžetu.

REIT fondovi

REIT fondovi su najbolji način na koji možete investirati u nekretnine, a da pritom ne posedujete neku na svoje ime.

U svetu nekretnina ovo nije nova stvar. Ovaj tip fondova je nastao pre tridesetak godina u Americi i svodi sa na to da ulaganjem u njih, učestvujete u investiranju u nekretnine i profitirate shodno uloženom novcu.

Dobra vest je da količine novca koje ćete izdvojiti za ovaj vid ulaganja ne moraju biti ogromne, pa ako ste početnik, krenite sa manjim ciframa koje vam nisu od životnog značaja. Osim nešto novca trebaće vam i malo strpljenja, jer je potrebno da prođe bar period od godinu-dve da počnete da dobijate povrat uloženog.

Investiranje u Srbiji danas može da se uporedi sa investiranjem u razvijenijim zemljama zapada, jer konačno kod nas postoje REIT fondovi. Ovim fondovima upravljaju stručnjaci i njihov glavni cilj je planirano i efikasno ulaganje vašeg novca i povećanje profita.

Novac se vama isplaćuje u dogovorenim vremenskim intervalima u vidu dividendi. Na taj način, bez mnogo muke, ostvarujete pasivni izvor prihoda.

Stanovi

Kupovina stana u cilju izdavanja na dan ili dugoročno je opcija koju preporučujemo svima kojima budžet to dozvoljava. Činjenica je da cena kvadrata raste, ali taj rast cena prati i rast mesečne kirije tako da ništa posebno ne gubite.

Čak i ako razmatrate uzimanje kredita kako biste kupili stan, a posle ga iznajmljivali ohrabrićemo vas – i to može biti dobra ideja, samo morate dobro promisliti kakav stan i na kojoj lokaciji uzeti kako bi kirija mogla da pokrije ratu kredita.

Zapravo, ulaganje u nekretnine je uvek dobra ideja, ali nije svaka nekretnina idealna za ulaganje.

Kada kupujete stan koji ćete iznajmljivati razmislite o veličini, lokaciji, stanju u kom se nalazi. U većim gradovima Srbije su obično u jezgru grada nešto starije ili dosta starije zgrade, ali sama lokacija je izuzetna i uvek tražena. Ukoliko birate neki stan u takvim delovima, obratite pažnju i na to koliko će vas koštati renoviranje i da li vam se isplati.

Kvadratura stana vam takođe unapred određuje potencijalne stanare, pa ako kupujete garsonjeru, vaš stan će biti primamljiv učenicima, studentima ili samcima, koji će verovatno želeti da lokacija bude blizu njihovog svakodnevnog odredišta. Zato tražite nekretninu koja je blizu nekog fakulteta, neke srednje škole ili nekog većeg kompleksa poslovnih prostora.

Verujemo da ste i sami svesni da su lokacija i veličina stana prve stavke koje potencijalni stanari uzimaju u obzir. To ne znači da se ne isplati izdavati stan koji je u nekom zabačenijem delu grada, samo tada vodite računa o tome da je gradski prevoz blizu.

Obično su na periferiji grada cene kvadrata manje, pa je i kirija shodno tome manja, ali za desetak godina postoji velika mogućnost da to više neće biti periferija, tako da nekada i vredi rizikovati. Sa dozom sumnjičavosti proverite urbanističke planove grada za deo gde kupujete stan. Sigurnije je ulagati u one delove koji su već mahom izgrađeni, jer vam se tad neće desiti da vam neko iznenada podigne zgradu od tri sprata više i zagradi vam pogled na bilo šta.

Lokali

Ulaganje novca u kupovinu lokala je takođe isplativ potez. Mali procenat preduzeća zaista kupuje svoje prostore. To važi i za velike, a posebno za male igrače. Čak i kad razvijene, uspešne strane kompanije dolaze u Srbiju najčešće biraju opciju iznajmljivanja prostora, a onda eventualno posle dosta godina i kupovinu.

Dakle, potencijal za iznajmljivanje lokala i čitavih zgrada za neke kompanije je veliki, ali ne svuda.

Ovde će još važnija biti lokacija, ali i infrastruktura. Kada iznajmljujete veći prostor nekoj firmi, morate voditi računa da osim kvaliteta objekta koji rentirate imate obezbeđen i parking.

Hale i drugi objekti

Još jedan potencijalno unosan izvor prihoda je iznajmljivanje hala i magacina. Ovo su objekti koji mogu biti podignuti na nekom placu koji ne mora biti skup, pošto je poželjno da se nalazi van naseljenog mesta.

Važno je da postoji pristojan put do tamo i da je zatvorena površina velika. Vredi razmišljati o ovakvim stvarima blizu mesta gde je razvijena poljoprivreda ili građevinska industrija.

Opcija za investiranje u nekretnine ima, bez obzira na vaš trenutni budžet za ulaganje. Dok kupovinom nekretnine osim profita, sebi namećete i obavezu da se brinete o toj investiciji, ulaganjem u REIT fond ipak glavne odluke prepuštate stručnjacima. Ukoliko imate novac za ulaganje, razmotrite sve opcije i odlučite se za vama najisplativiju i najjednostavniju.

(Tamara Maksimović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here