HISTERIJA! Masovno izbacuju rotvajlere iz domova nakon tragedije u Senti

0
2293

Nakon tragedije u Senti, kada su četvorofodišnjeg dečaka ubili porodični psi rase rotvajler i doge, vlasnici ove i drugih velikih rasa masovno i bezumno odbacuju svoje „ljubimce“. Više desetina vlasnika javilo se organizaciji „Beta“ sa molbom da im predaju svoje pse, a neke su odneli u gradska prihvatilišta koja su više nego neuslovna. Oni najnesrećniji ostavljeni su na ulici.

Ovakvi postupci dokazuju da ljudi često uzimaju ljubimce ne iz ljubavi, već iz prestiža pred komšilukom i prijateljima. Oni nisu svesni koji je šok za psa kada iz kućnih uslova ili makar dvorišnih, bude odveden u kavez i tamnicu iako ništa pod milim bogom nije skrivio.

– U kontaktu smo sa nadležnima iz zrenjaninske Zoohigijene, gde su nam rekli da trenutno imaju čak pet rotvajlera i dva šarplaninca. Od tog broja, dva rotvajlera su pokupljena sa ulice jer su ih vlasnici napustili, a ostale su doneli i ostavili. Ne znam šta je strašnije, to što su tako velike pse pustili na ulicu ili to što su svoje pse doneli i ostavili – rekao je Goran Belić iz Bete.

Ovo je još jedan dokaz koliko je naš narod sklon kolektivnoj histeriji.

Belić kaže da su uspeli da ubede nekoliko građana da se ne odriču svojih ljubimaca zbog ovog izolovanog incidenta.

– Ne znam kakvo je ovo ludilo ušlo u ljude. Jedino pitanje koje mi se nameće jeste: Zašto? Zašto se odričete svojih pasa, svojih prijatelja, svojih zaštitnika koji su vas toliko godina verno služili? Zašto ih sad kažnjavate i lišavate ih doma, izbacujete na ulicu i zovete zoohigijenske službe da ih odvedu bez razloga? Ako su neki psi napali dete, ne znači da će i vaš – rekla je sagovornica lista Blic.

Psi retko kada reaguju iz čista mira, a najčešće to bude ukoliko imaju zaista neke psihičke probleme. Oni reflektuju ponašanje vlasnika, a slučaj iz Sente nisu želeli da komentarišu iz ovog udruženja iz obzira prema roditeljima nastradalog dečaka.

– Psi su očigledno bili korišćeni za okot, zatvarani i držani u boksevima, a prema nekim informacijama i izgladnjivani – rekla je ista sagovornica.

Rotvajleri su poznati kao odana rasa porodičnih pasa. Vlasnici ipak moraju, zbog njihove fizičke snage, da se pozabave sa njihovom disciplinom kako ne bi ugrozili druge pse ili eventualno druge ljude. Ali to spada u odgovorno vlasništvo.

– Nemojte ih kažnjavati bez ikakvog razloga, zbog napada nekog drugog psa koji se desio tamo negde i pod ko zna kojim uslovima. Svi koji ste svoje pse izbacili napolje ili odneli negde, idite odmah po njih i vratite ih njihovim kućama dok ne bude kasno – rekla je devojka iz Bete.

Veterinari takođe smatraju da sva agresija pasa potiče zapravo od temperamenta vlasnika. To smo se uverili već toliko puta.

– Uvek je krivica u vlasniku psa što se tiče socijalizacije, posvećenosti životinji. Treba raditi na podizanju svesti ljudi, pogotovo u urbanim sredinama, npr. u parkovima gde ima veći broj ljubimaca i prolaznika. Svaki vlasnik svog ljubimca mora da drži na povocu i da ima kontrolu – rekao je veterinar Srećko Radojičić, a preneo 021.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here