Koliko je realno da se kod nas uvede radna nedelja od 4 dana?

0
1023

Četvorodnevna radna nedelja uspešno je isprobana u Velikoj Britaniji. Zadovoljni su i radnici i poslodavci, pokazuju rezultati prvog šestomesečnog pilot istraživanja.

Radnici u preduzećima koja su učestvovala u pilot projektu u Velikoj Britaniji, radili su u proseku 34 sata tokom četiri radna dana, a plata im je u tom periodu ostala nepromenjena. U većini je odlučeno da će nastaviti sa kraćom radnom nedeljom, jer se pokazalo da su zaposleni pod manjim stresom i da su zadovoljniji. Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da takva organizacija rada ima i prednosti, ali i mane.

Za Srbiju mana velika može da bude da poslodavci kažu radite manje, onda će plate još niže da budu. S druge strane, treba sagledati u kojim sektorima može da se radi samo četiri dana“, kaže Vuković.

S obzirom na prosečne zarade u Srbiji, Vuković smatra da bi zaposleni i trebalo da rade 4 dana u nedelji, ali ostaje pitanje da li može da se primeni na svako radno mesto.

Imajući u vidu koliko su zaposleni u Srbiji plaćeni, i trebali bi da rade samo četiri dana. Ne možemo za sve sektore reći da može četiri dana da se radi, ali imajući u vidu trend humanizacije rada, balansa između profesionalnog i ličnog života, trebali bismo svi da težimo ka tome da radimo samo četiri dana u nedelji. Kada je reč o našem zakonodavstvu, mi se uklapamo u većinu evropskih država koje propisuju 40 sati rada nedeljno i preporučuje da to bude petodnevna radna nedelja. Međutim, u dogovoru sa poslodavcem radno vreme može drugačije da se rasporedi„, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

„Četiri radna dana sigurno neće biti propisano kao što je sad pet dana, ali i ti koji rade četiri dana, ne znači da u toj firmi ne postoji još jedna grupa, koja radi druga četiri dana“, rekao je on. Atanacković je istakao i činjenicu da mnogo ljudi posle pandemije radi od kuće, kao i da će toga biti sve više.

Razlika između naše zemlje i najrazvijenijih ekonomija, kao što je Velika Britanija je ogromna i ne bi trebalo neselektivno preuzimati ideje koje su još u eksperimentalnoj fazi, poručuju u Uniji. Bez ozbiljnih istraživanja i analiza, nema smisla govoriti ni o uvođenju slobodne nedelje, kakva se nastoji uvesti u Hrvatskoj, za koju sindikati smatraju da bi bio prvi korak ka rasterećenju srpske radne snage.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(bačkapalankavesti.com)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here