Koliko koštaju LAŽNE DIPLOME u Srbiji?

1
9233

Falsifikovanje i izdavanje lažnih sertifikata o visokom obrazovanju, poslednjih godina jedan je od unosnijih biznisa na crnom tržištu, a kako nam otkriva dobro obavešten izvor, cene se broje u hiljadama evra, a variraju u zavisnosti od škole ili fakulteta.

Da je organizovana trgovina i štancovanje lažnih diploma isplativ posao u današnjoj Srbiji potvrđuje i poslednji slučaj prošlogodišnjeg hapšenja 18 osoba na čelu sa Trivunom Ivkovićem, bivšim upravnikom mitrovačkog KP doma, koje su organizovano izrađivale i posredovale u prodaji diploma Fakulteta za menadžment (FAM) iz Sremskih Karlovaca.

Trivun Ivković je u javnosti poznat kao ozloglašeni “tamničar” Slobodana Miloševića, i osumnjičen je da je posredovao između uprave fakulteta i lažnih diplomaca. Kako je najomraženiji zatvorski službenik u penzionerskim danima dospeo u ovakvo društvo, zasad nije poznato, kao ni to koliko je novca uspeo da stekne za svoje “usluge”. Policija je navela da je ukupna protivpravna korist koju je grupa stekla blizu milion dinara, ali ne i pojedinčano.

Sa druge strane, kako otkriva dobro obavešten izvor, na tržištu lažnih diploma cene variraju u zavisnosti od vrste diplome, kao i stepena obrazovanja. Logično, čim je stepen stručne spreme viši to cena ide na gore, dok su, sa druge strane, za srednju školu cene dosta niže.

Takođe, jako je bitno i da li vam je ostalo nekoliko godina studiranja ili ste neka „naprednjačka balvančina“ koja na fakultet nije ni ušla. Pa tako, ukoliko je kupcima ostalo više godina studiranja ili cele studije, za diplomu će morati da izdvoje i do 6.000 evra.

Cena je viša ukoliko je fakultet teži. Ko se odluči za kupovinu diploma, može da izabere i pod kojim će okolnostima da završi fakultet. Postoje i opcije da se ne prisustvuje odbrani diplomskog rada, kao i da prisustvo na predavanjima i vežbama bude evidentirano, ali će u tom slučaju, kupci morati dodatno plate. Cena diplome će tada biti veća od 6.000 evra, a uglavnom se kreće do 10.000 evra“, kaže naš sagovornik.

Još jedan element koji utiče na cenu je i vremenski rok izrade diplome. Ukoliko hoćete „lažnjaka“ što pre, cena je znatno skuplja. Ono što je izvesno jeste da je dilere diploma jako teško pronaći.

Njihovi kontakti se šire u zatvorenim krugovima, najčešće studentskim. Bitna stavka je da oni što kupuju diplome i sami ne žele da budu otkriveni te ne šire dalje detalje o tome kako su došli do diplome“, dodaje sagovornik.

Dosadašnja praksa pokazala je da u prodaji učestvuju najviše zaposleni u prosvetnim ustanovama. Ovaj vid trgovine uglavnom se radi na fakultetima na kojima ima mnogo diplomiranih studenata, čime se teže otkriva kupovina diploma.

Pored diploma, poznato je da su česte i kupovine seminarskih i naučnih radova, koji su dostupniji i pristupačniji. Cena seminarskih i naučnih radova varira, od nekoliko hiljada, do nekoliko desetina hiljada dinara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

Zgrada u kojoj su prostorije
Ivkovićevog „fakulteta“

(Sofija Bogosavljev/NOVA)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here