Koliko se Sremaca takmičilo do sada na Olimpijadama

0
734

Olimipijska nadmetanja su u punom jeku. Sportska javnost u našoj zemlji sa velikom pažnjom prati sva zbivanja na najvećoj svetskoj sportskoj smotri. U Tokijo je otišlo troje olimpijaca iz Srema: Bojan Zdelar (kajakaš) i dve atletičarke: Dragana Tomašević (disk) i Marija Vučenović (koplje). Ko je sve do sada iz Srema učestvovao na Olimpijadama?

Treba reći da je Dragani Tomašević ovo bila peta Olimpijada i po tome je najuspešnija Sremica.

Iako trenutni Olimpijci nisu bili među favoritima za osvajanje medalja, ipak njihovo učešće samo po sebi raduje svakog Sremca.

Na ranijim Olimpijadama je bilo sportista sa ovih prostora, a među njima su i dvojica vrhunskih majstora sporta koji danas, nažalost, više nisu među živima. Jedan je Petar Fajfrić, rođen u Berkasovu koji je bio član naše čuvene rukometne reprezentacije koja je u Minhenu 1972. godine osvojila zlatnu medalju. Drugi je Staniša Radmanović jedan od najboljih sportista Srema svih vremena koji je učestvovao kao takmičar na tri Olimpijade (1960. u Rimu, 1964. u Tokiju i 1968. u Siudad Meksiku), a kao član stručnog štaba naše kajakaške reprezentacije bio je i na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.

Ipak, prvi Sremac kome je pripala ta čast da bude Olimpjijac bio je legendarni mitrovački fudbaler Franja Giler na Olimpijadi u Amsterdamu 1928. godine. Sve u svemu, pored nabrojanih, još je desetak Sremaca do sada učestvovalo na Olimpijadama sa manjim ili većim uspehom. Da se podsetim na neke od njih: Dejan Milovanović – fudbal, Ivan Ohmut, Dušan Filipović, Ognjen Filipović, Dušan Vujanić – kajak, Miodrag Kovačić – dizanje tegova, Tatjana Jelača – koplje…

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here