Kome će pripasti Galerija “Save Šumanovića”? MAJA IGNORIŠE ŠIDSKO RUKOVODSTVO!

0
1153

Galerija slika “Sava Šumanović” u Šidu, jedna je od najznačajnijih muzejskih ustanova u Srbiji, koja je nastala 1952. godine na osnovu darovnog ugovora, kojim je slikareva majka Persida, poklonila Opštini Šid 417 slika, rodnu kuću i šest jutara vinograda.

Za njeno redovno funkcionisanje lokalna samouprava na godišnjem nivou izdvaja sredstva u iznosu od 20 miliona dinara. Svaki dodatni dinar dobro bi došao ovoj kulturnoj instituciji, u kojoj je prioritet da se završi depo za slike, a ne da se odbijaju sredstva bilo čija, pa i Ministarstva kulture – kaže Zoran Semenović, predsednik Opštine Šid, demantujući navode sa konferencije za medije ministarke Maje Gojković da je on odbio pomoć u iznosu od 38 miliona dinara, namenjenih za ovu Galeriju.

– Kada sam odgovorio na dopis Ministarstva kulture, da se Opština Šid neće odreći osnivačkih prava nad Galerijom, naveo sam da bi nam veoma značilo kada bi nam pomogli u realizaciji projekata koji su već spremni – kaže Semenović, dodajući da je u pitanju obnova spomen-kuće Save Šumanovića i završetak depoa za slike u Galeriji.

Depo čija izgradnja je počela pre 12 godina još nije završen, a kako navodi prvi čovek opštine, lokalna samouprava nije u mogućnosti da izdvoji tolika sredstva.

To je depo koji je počeo da se radi u dvorištu Galerije, kako bi mogle u njemu da se skladište slike, a da bi se doveo u funkciju potrebno nam je 30 miliona dinara. Ministarkina tvrdnja da sam ja odbio 38 miliona dinara, koji su bili namenjeni za ovu Galeriju, nije tačna. Niko nam ništa nije ponudio, ni odobrio sredstva putem nekog konkursa – ističe Semenović, dodajući ta bi im taj iznos novca dobro došao u ovu svrhu.

On kaže da je lokalna samouprava odavno spremila i projekat za obnovu Šumanovićeve spomen-kuće, ali ni da na osnovu njega još nisu dobili nikakva sredstva:

Naravno da ćemo konkurisati za ovaj projekat kod Ministarstva kulture i nadam se će nam ministarka izaći u susret, prvo zbog njene naklonjenosti prema Savi Šumanoviću. – kaže Semenović.

Na konferenciji za medije koja je održana u ponedeljak, ministarka Gojković je rekla da je to Ministarstvo kulture opredelilo 38 miliona dinara za Galeriju “Sava Šumanović”, za njen rad i razvoj, ali da je taj novac odbio Zoran Semenović, predsednik ove opštine, te da su ta sredstva preusmerena.

(Smiljka Kostić)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here