Komunalne službe ne čiste Frušku goru: SVE VIŠE NAGOMILANOG SMEĆA!

0
1584

Zbog alarmantnog stanja u prirodi i u znak protesta zbog redovnog ostavljanja smeća u Nacionalnom parku Fruška gora, članovi udruženja Fruškać odlučili su da na  stranicama svog  sajta www.fruskac.net promene prvi pasus. Od sada, kada na portalu budete čitali tekstove nećete moći zaobići ovu poruku mimikriju:

„Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju.”

Na ovaj korak odlučili su se zbog teškog stanja u parku i niske svesti građana kada je odlaganja smeća u pitanju. Ipak,  i dalje veruju da ljudi  iz neznanja, a ne iz loše namere, ostavljaju grupisano smeće na lokacijama uvereni da komunalne službe odlaze na Frušku goru u nekoj približnoj meri kao i u urbanim sredinama, što u praksi nije slučaj.

„Bitno je da ljudi smeće koje naprave tokom poseta ponesu sa sobom i ostave lokaciju u stanju u kakvom bi želeli sledeći put da je zateknu, prvenstveno zbog sebe, a zatim i zbog svih ostalih posetilaca. Smeće ostavljeno na lokacijama, životinje u potrazi za hranom često razvuku na sve strane, što ne ostavlja lep prizor.“- kažu na sajtu Fruškaća.

Cilj inicijative je da se što većem broju posetilaca Fruške gore, odnosno građana, podigne svest o ovoj jako bitnoj informaciji.

Udruženje Fruškać ranije je već organizovalo spontanu akciju zatvaranja ulaza na Bešenovačko jezero smećem pokupljenim oko jezera, kao i intervencije umetnika Sanje Stojkov i Vanje Vikala koji su na smeću, koje su nalazili na Fruškoj gori, vršili intervencije i pretvarali ga u umetnička dela. Na taj način direktno su uticali na izgled životne okoline, zamenjujući ružno za lepo i dajući predmetima novi lice i smisao.

Fruškać, odnosno www.fruskac.net je onlajn vodič kroz Nacionalni park Fruška gora nastao sa ciljem očuvanja njegovih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Osnovan 2015. godine, Fruškać je nezavisno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje pokrenuto samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Portal je napravljen isključivo doprinosom i veštinama zaljubljenika u prirodu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here