Korona se vratila u Srem! IMA LI MESTA ZA PANIKU?

2
11544

Na osnovu informacija dobijenih od nadležnih institucija, tokom juna na celoj teritoriji Sremskog okruga zabeležen je porast osoba inficiranih koronom, no kako se navodi, situacija je i dalje pod kontrolom i nema mesta za paniku.

U izjavi za javnost direktorka Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, dr. Nada Zec Petković, navodi:

Broj inficiranih na celoj teritoriji Srema je različit od opštine do opštine, podaci za Sremsku Mitrovicu je 21 lice, za Staru Pazovu 27, za Rumu 23, za Inđiju i Pećnice 10, za Šid 4 i Irig tri, to su podaci koji se odnose za period od 1. 6. 2020. godine. Svi koji su uzorkovani, nisu pozitivni i svi oni koji imaju simptome takođe nisu pozitivni. Što se tiče pacijenata koji su smešteni u Opštoj bolnici, trenutno ih imamo pet, zato što su četiri otišla na viši nivo zdravstvene zaštite u Novi Sad, dakle 5 plus 4 to je devet. Jedno je lice na hospitalizaciji, odnosno ugroženije i nalazi se na respiratoru. Epidemiološka situacija na teritoriji Sremskog okruga nije drugačija u odnosu na teritoriju AP Vojvodine, iako u poslednje vreme imamo blagi skok inficiranih na teritoriji Srema. Dominiraju pacijenti u mlađoj životnoj dobi, sa blagom kliničkom slikom i sa blagom formom ili čak asimptomatskom formom oboljenja.

„Broj obolelih od celokupnog stanovništva u Sremskoj Mitrovici iznosi 0,026%, u Staroj Pazovi 0,041, Inđiji 0,021%i, Rumi 0,042%, Pećincima 0,051, Šid 0,011 i u Irigu 0,082%. U ukupnom broju zaraženih, u periodu od 1. juna 60% zaraženih je u dobi od 11. do 35. godine života, a pik je u mlađoj životnoj dobi od punoletstva do 30. godine. Na dnevnom nivou od 1. juna, u Zavodu se testira od 15 do 25 osoba, dominantno se testiraju osobe koje imaju simptome oboljenja, odnosno te osobe imaju prioritet. Rade se dve vrste testova, PCR testovi – bris iz grla i nosa i serološki testovi – krv. Testova imamo dovoljno, imamo potrebnu opremu, stručan kadar i napomenula bih da nema potrebe da se diže panika, kao ni da se šire lažne informacije o broju obolelih,” rekla je dr Zec.

Kako saznajemo, u mitrovačkoj II zdravstvenoj stanici rade se komercijalna testiranja na zahtev tj. brzi testovi iz krvi.

U poslednja 24 časa putem društvenih mreža šire se lažne informacije o broju zaraženih pacijenata u Sremskoj Mitrovici koji se nalaze na lečenju u Opštoj bolnici, istina je da je taj broj drastično manji, što je dobra stvar. Ne znam kome je u interesu da skuplja sitne političke poene na osnovu informacija o broju hospitalizovanih pacijenata zaraženih od virusa Kovid 19. Pozvao bih doktora Živka Vrcelja, direktora Opšte bolnice iz koje su i potekle same te lažne informacije, da što pre adekvatno reaguje, jer je iste izneo jedan zaposleni radnika te ustanove. Protiv svih koji šire lažne informacije biće podnete krivične prijave “, upozorava Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvo. 

Iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica apeluju na građane da se ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava uz poštovanje fizičke distance minimum 1 metar, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i upotrebu dezinfekcionih sredstava i svih mera lične higijene, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi veći broj ljudi.

(M. M.)

2 COMMENTS

  1. Привид нормалности због избора, утакмице, турнири, матрурске вечери, кафићи … Сада плаћамо цену. Осим тога, никако ми није јасан менталитет наших људи. Пијаца пуна, ретко ко носи маску, дистанца толика да дишу за врат једни другима, кафане пуне. Не знам шта то треба де се деси да би народ ово озбиљно схватио. Биће да живот у овој држави има најмању вредност. Јесте да је народ слуђен изјавама политички анагажованих експерата који су се толико налупали, да сами себе већ у наредној реченици демантују, изјавама политичара како нам супер иде, али морамо схватит да њих боли уво за нас и да се сами морамо чувати. Народ је одавно рекао „ко се чува и Бог га чува“

  2. Kako to gospodo iz vladajuce „stranke“? Cemu panika, pa organizovali ste izbore, turnine, slavila se rodjenja majkinog potomka, sve bez posledica? Onaj debeli neuhapseni pece vola ispred hotela dok slavi rodjendan detetu za koliko ljudi? Dokle cete nas majmunisati?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here