Kroz Šid prošlo skoro milion izbeglica iz Azije: MIGRANTI NADIRU, ŠIĐANI ODLAZE!

0
2329

Kroz opštinu Šid je od početka povećanog priliva migranata prošlo oko 700 hiljada lica iz raznih azijskih zemalja.

Prihvatni centar u Adaševcima, kao i ostale prihvatne i centre za azil, finansijski pomaže EU, u pogledu obezbeđivanja adekvatnog smeštaja, hrane, pristupa zdravstvenoj nezi, obrazovanju, uslugama zaštite, a posebno kada je reč o deci i ostalim ranjivim kategorijama.

EU pomoć pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar podsetila je da je Srbija, suočavajući se sa velikim izazovima, uspela da obezbedi podršku migrantima i izbeglicama tokom 2015. i 2016. godine, kada je više od milion ljudi potražilo sigurnost u Evropi, a većina njih je prošla zapadnobalkanskom rutom.

EU podržava Srbiju u njenim naporima da obezbedi adekvatne usluge od početka povećanog priliva migranata. Sa skoro 100 miliona evra, EU je najveći donator“, kaže Norčić Štamcar.

Naglasila je da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa opština i gradova na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice, te da zato EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete da pruže potrebne usluge, kao što su zdravstvene, komunalne i obrazovne usluge, i to za dobrobit ne samo migranata, već i cele lokalne zajednice.

Kako je saopšteno, zamenik predsednika opštine Šid Zoran Semenović da je velika većina od oko 700 hiljada migranata koji su od početka povećanog priliva migranata prošli kroz šidsku opštinu, kraće ili duže, boravila u jednom od tri prihvatna centra na području Opštine Šid.

Iako su kapaciteti komunalnih, zdravstvenih i drugih službi Opštine Šid, zbog velikog broja migranata, znatno opterećeni, to nije uticalo na kvalitet života migrantske populacije tokom boravka na području šidske opštine, kojima je pružena sva neophodna pomoć u smeštaju, hrani, zdravstvenoj nezi i obezbeđen život dostojan čoveka“, kaže Semenović.

Naglasio je da se veliki značaj pridaje suživotu sa migrantima, a da su Opštini Šid veliku pomoć u tome pružili donatori, te je zahvalio EU koja je najveći donator Srbije u upravljanju migracijama.

Ipak, primedbu da se građani Šida iz ovog mesta iseljavaju u mnogo većem intenzitetu nego u drugim sremskim mestima, te da je to uslovljeno, pored ekonomskih razloga, i narušenom ličnom bezbednošću, niko od nadležnih nije želeo da komentariše.

 (Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here