„Krug” Lazara Vozarevića prvi put u mitrovačkoj galeriji

0
420

Remek-delo Lazara Vozarevića „Krug” (Circle) prvi put je izloženo u mitrovačkoj galeriji koja nosi njegovo ime. Reč je o slici imponzantnih dimenzija, nastaloj 1967. godine, koja je bila izložena iste godine na Bijenalu u Sao Paolu, a zatim postala deo kolekcije Dejvida Rokfelera.

Mitrovčani mogu sliku da pogledaju do sledećeg petka, odnosno 25. novembra.

„Konačno smo zatvorili krug, slika jeste krenula iz Beograda ali Lazar je nekako naš, pa tako da je sam kraj ipak bio ovde,” ističe Marija Vuruna kustos Galerije „Lazar Vozarević” i dodaje:

„Jedna aukcija, potvrdila je sve legende o Holivudu i ponuđenoj karijeri u Americi, o crvenom kabrioletu, svetskoj slavi, i sve nas, zaljubljenike u lik i delo Vozarevića zavrtelo, hipnotisalo, i vratilo u onaj krug – neprekidni tok, uzvišenog divljenja, novih, do sada nedostupnih informacija, i čudesno – neobjašnjivog ponosa. Od velikog je značaja, što je ovo kulturno dobro, sada ponovo u Srbiji. Od kako se slika pojavila na akciji, u februaru, zajedno sa Modernom galerijom, detektivskim poslom smo došli do toga da je slika original i dočekali smo je sada kod nas.”

Žuto-zlatna boja, patina, spiritualnost vizantijskih fresaka, na ovoj modernoj ikoni, slici-reljefu, kinetičko-optičkom platnu, predstavlja vrhunac, Vozarevićeve post-enformel, za umetnost nažalost, poslednje faze, navodi se u Vuruninom tekstu u katalogu izložbe.

Ovo remek delo  sada je prvi put u izloženo je u mitrovačkoj Galeriji „Lazar Vozarević”.

Podsećanja radi, ono što ovo delo čini dodatno zanimljivim jeste i činjenica da je od 4.274 dela koja su bila izložena na Bijenalu, pored slika Endija Vorhola i drugih mnogo poznatijih slikara tog vremena, slika „Krug”, zapala za oko poznatom američkom bankaru, filantropu, Davidu Rokfeleru u čijem je vlasništvu bila do aukcije u Njujorku.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here