KUĆA ILARIONA RUVARCA Znamenitost skrivena U CENTRU SREMSKE MITROVICE

0
984
Foto: spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs

Poznata po arheološkim nalazištima iz antičkog perioda, Sremska Mitrovica računa na to da većina turista obilazi mesta poput Carske palate i drugih lokaliteta vezanih za antički Sirmijum, prošeta se najdužim visećim pešačkim mostom u Evropi – most Svetog Irineja i svrati do Specijalnog rezervata priorode Zasavica.

Međutim, često smeću s uma da su se u tom sremskom gradu rodili i živeli broji velikani naše istorije.

U septembru će se navršiti gotovo dva veka od rođenja Jovana Ruvarca, nakon monašenja Ilariona, srpskog pravoslavnog sveštenika, monaha, arhimandrita manastira Grgeteg i rektora Karlovačke bogoslovije, koji je svojim naučnim radom i mnogobrojnim tekstovima bio osnivač srpske kritičarske istorijske škole i veliki protivnik tradicionalne nekritičke istoriografije.

Mnoge ulice u Vojvodini nose njegovo ime, ali jedino u Sremskoj Mitrovici, u Ulici Ilariona Ruvarca građani mogu da vide i njegovu rodnu kuću, doduše samo spolja, s obzirom na to da je u privatnom vlasništvu. Kako su pojasnili iz nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, objekat je dobro očuvan, pošto su vlasnici tokom decenija vodili računa o njemu i periodično su na njemu radili adaptacije i popravke, pre svega u delu gde se nalazi lokal.

Rodna kuća Ilariona Ruvarca u Sremskoj Mitrovici je podignuta početkom 19. veka i ima status spomenika kulture od velikog značaja. Ruvarčev dom spada u red tipičnih primera vojvođanske kuće sagrađene po strogo utvrđenim propisima. Podužni objekat sa dva paralelna, simetrična krila, pokriven je strmim dvovodnim krovom sa zabatom kao jednim od najkarakterističnijih elemenata vojvođanske stambene arhitekture. Kako pojašnjavaju iz Zavoda tokom vremena kuća je pretrpela mnogobrojne izmene i dogradnje, zadržavši osnovni koncept prostornog rasporeda i nije bilo konzervatorskih radova.

Ilarion Ruvarac rođen je 1. septembra 1832. u Sremskoj Mitrovici. Nakon završenih studija prava u Beču i Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, bio je profesor i rektor Karlovačke bogoslovije, a od 1882. godine bio je arhimandrit manastira Grgetega.

S. Kovač

Dnevnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here