„Kukaju zbog male plate, cigarete ne ispuštaju iz ruku“: SRBIJA U VRHU PO BROJU PUŠAČA!

0
1371

Ljubitelji duvanskog dima za jednu paklicu cigareta izdvajaju od 320 do 450 dinara, a s obzirom na akcizni kalendar, na početku svakog januara i jula do 2025. one će biti sve skuplje. Najeftinije cigarete trenutno su LD Club Blue i Silver 100s, Monte Carlo Blue i Azure 100s koje koštaju 320 dinara dok su najskuplje cigarete proizvođača „Britiš amerikan tobako“ Dunhill, čija je cena 450 dinara.

Sa druge strane, minimalna cena rada utvrđena avgusta prošle godine iznosi oko 40.000 dinara, odnosno 330 evra, dok minimalna potrošačka korpa košta oko 52.000 dinara. Ako prosečna osoba puši jednu paklicu dnevno i zarađuje minimalac, na mesečnom nivou potrebno je da izdvoji oko 9.600 dinara, što je 24 odsto od ukupne plate. Ovo važi ako konzumira najjeftinije cigarete.

Nasuprot tome, ako neko ko prima minimalac puši na primer Sobranie ili Eve, za paklu u periodu od mesec dana izsvojiće 13.500 dinara, to jest 34 odsto svoje zarade. Ipak, prosečna plata u junu iznosila je 85.539 dinara, ali je medijalna zarada, odnosno iznos do koga prima pola zaposlenih, bila 65.358 dinara.

To znači da je 50 odsto zaposlenih pušača, pod uslovom da konzumiraju jednu paklicu dnevno, izdvajalo od 15 do 34 odsto primanja za ovu naviku. Prema broju pušača Srbija se nalazi među vodećim zemljama u Evropi, a po broju žena koje konzumiraju ovaj porok zauzimamo drugo mesto u celom svetu.

Podsećamo, osim što pušače od naredne godine očekuje ponovno poskupljenje, ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da se nada da će tada biti donet zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru.

Sva ispitivanja NALED-a i Batuta pokazala su da 75 odsto građana podržava taj zakon. To su oni koji ne idu u zatvorene prostorije, jer ne mogu da dišu od dima. U toku je usklađivanje zakonskih akata, a zatim će taj zakon će otići na javnu raspravu“, kazala je Grujičić.

Ona je ranije upozoravala i da bi kazne za kršenje zabrane pušenja u ugostiteljskim lokalima, nakon usvajanja zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, trebalo da budu milion dinara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(K. B./Danas)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here