KUPINOVO: Posle 8 decenija održana liturgija u obnovljenom hramu

0
745

U nedelju je u Kupinovu održan Sabor majke Angeline i prva sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svete Trojice, koji je nakon 80 godina obnovljen. Uz blagoslov episkopa sremskog Vasilija u mestu svetih Brankovića – Kupinovu, litijski su pronete mošti majke Angeline, čime je na svečan i molitveni način počeo veliki sabor – njoj u čast.

Tim povodom, pokrajinski sekretar Dragana Milošević je istakla da je to veliki dan ne samo za meštane opštine Pećinci i Kupinova, već i za sve građane Srbije, jer je nakon 80 godina postavljen krov i zvonik u Hramu Svete Trojice, koji je tokom Drugog svetskog rata porušen.

Samo Kupinovo i njegovi pravoslavni hramovi, kako navodi Miloševićeva, jesu mesto naše istorije, kulture i poštovanja prema precima, prema Brankovićima, koji su svojim životima branili poslednju srednjovekovnu srpsku prestonicu od Osmanlija.

Ovim činom svi mi, kako iz lokalne samouprave, tako i iz Pokrajinske vlade, šaljemo poruku da ćemo uvek biti dostojni naših predaka sa obavezom da čuvamo našu veru, tradiciju, običaje i hramove“, rekla je Dragana Milošević i dodala da je Pokrajina preko resornog sekretarijata, od kada je skupštinskom odlukom ustanovljen sektor za verske zajednice, utrostručila sredstva za te namene.

Kako ona navodi, budžet je sa 10 miliona dinara povećan na 30 miliona, jer su znatna sredstva usmerena i na naše manastire na Fruškoj gori, a za Hram Svete Trojice u Kupinovu Pokrajinska vlada je od 2018. godine do danas izdvojila tri i po miliona dinara.

Nakon arhijerejske liturgije održan je kulturno-umetnički program, a događaju prisustvovao je i predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here