Laćaračka škola dočekala jesenje kiše bez krova: KO JE ODGOVORAN?

0
2156

Problem sa krovom Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“ u Laćarku, oštećenom u letošnjoj oluji, ovih dana, sa prvim jesenjim pljuskovima, kulminirao je. Nečijim nemarom, neodgovornošću i nebrigom nadležnih, ceo drugi sprat škole je prokisao i postao neupotrebljiv za nastavu.

Pored svega, navode nezadovoljni roditelji koji su, s pravom, zabrinuti za bezbednost svoje dece, unutrašnjost zidova je natopljena vodom, a vlaga preti da uništi električnu instalaciju škole.

Za petak, 17. novembra, u 12 časova, zakazan je protest roditelja kako bi se odgovorni prenuli i uradili posao pokrivanja škole pre zimskog perioda. U suprotnom, postoji opasnost da se kompletna zgrada zatvori i učenici prebace u mitrovačke osnovne škole na nastavu.

Prema obećanjima nadležnih, krov je trebao biti popravljen tokom septembra jer je, navodno, kompletan novac izvođaču radova tada prebačen po hitnom postupku. Sada je već kraj novembra, a pokrivanje škole još nije ni počelo. Zahtevamo konkretne akcije kako bismo osigurali siguran prostor za našu decu.“, kaže jedna od majki deteta koja pohađa ovu školu.

U Gradskoj upravi za obrazovanje peru ruke navodeći da izvođač radova na sanaciji krova škole firma iz Sremske Mitrovice dobila novac još 13. septembra. Ko je birao izvođača radova, po kojim kriterijumima je baš on izabran na hitnom postupku, kakve je reference imao da bi se baš njemu dalo poverenje za ovako odgovoran posao – u Gradskoj upravi na čijem je čelu načelnik Zoran Đurić, nemaju odgovora.

Očekuje se da se na današnjem protestu roditelja pokrene pitanje, ne samo kada je reč o krovnoj konstrukciji, već i ko će biti odgovoran zbog štete nanete samom objektu škole usled dugotrajne izloženosti padavinama, jer i kad se pokrije, školu očekuje sanacija štete koja je, po prvim procenama, veća od samog krovnog pokrivača.

Takođe, nezadovoljni roditelji apeluju na aktiviste opozicionih stranaka, koji su, koristeći nesposobnost unutar vladajućih struktura, najavili svoj dolazak kako bi sami ušićarili neke političke poene, da ne politizuju ovaj protest i ostave upravi škole i ostalim zainteresovanim stranama da zajedničkim snagama pronađu rešenje ovog problema.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here