LAĆARAK: Svenarodni sabor uz doček moštiju Svetog Varnave

0
534

Hram Svetog Arhangela Gavrila i Mesna zajednica Laćarak, uz podršku Grada Sremska Mitrovica organizuju Svelaćarački sabor 23. septembra i doček moštiju Svetog Varnave Hvostanskog. Hram u Laćarku će biti jedini seoski hram u Vojvodini gde će počivati deo moštiju Svetog Varnave čije se mošti nalaze u manastiru Beočin.

Sveti Varnava Hvostanski je zaštitnik i patron Svetosavske omladinske zajednice u Laćarku, Hrama Svetog Arhangela Gavrila kao i svih meštana ovog naselja. Ono po čemu izdvajaju baš ovog sveca i čije će mošti biti prenete u njhovo mesto jeste njegova humanost i dobra dela koja je činio za siromašne i beskućnike.

Sveti Varnava rođen je 1914. godine u Geri u SAD, a posle drugog razreda osnovne škole, zajedno sa roditeljima se seli u Sarajevo. 1947. godine je izabran za episkopa, kada je od tadašnje vlasti uhapšen i osuđen na 11 godina zatvora u Zenici, a kasnije u Sremskoj Mitrovici.

Sveti Varnava je bio izuzetna ličnost, hrabri borac za istinu i pravdu i veliki rodoljub, kažu organizatori Svelaćaračkog sabora.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here