Doktor Aca Dejanović – legendarni pevač iz ravnog Srema!

0
3593

I dan danas, mnogi Sremci se sećaju mitrovačkog pevača, Aleksandra Acu Dejanovića, koji se i dalje smatra nenadmašnim prvim glasom gizdavog Srema. Rođen je 1923. godine, a umro 2000. u Sremskoj Mitrovici.

Aca Dejanović je rođen u Ledincima, s one strane Fruške gore, gledajući od reke Save prema Sremskoj Mitrovici. Kao dobar đak želeo je da postane zubar, da leči i popravlja zube svojim seljacima i varoškoj gospodi. Za vreme školovanja pokazao je smisao za pesmu.

Pevao je tako lako kao da peca ribu. Problem je bio što pevač u prvoj polovini 20. veka nije bilo poželjno ni društveno prestižno zanimanje. Tokom studija u Beogradu pevušio je i za svoju dušu, a pomalo i za džeparac, stidljivo moleći orkestar i pevača da ga puste da nešto otpeva.

Kad se pročulo za raspevanog Sremca, stigla je ponuda da peva u čuvenom beogradskom „Oraču„.

Tamo upoznaje zemljaka Todora iz Narodnog orkestra i, na njegov nagovor, polaže audiciju za stalnog pevača Radio Beograda. Pred legendarnim Carevcem zapevao je neke teške i prestižne šumadijske i sevdalijske pesme. Kada je Carevac saznao da je Sremac predložio mu je da otpeva neku zavičajnu.

Prolomilo se Radio Beogradom, onako na suvo, „Širok Dunav, ravan Srem„. Svi muzičari su ustali i zapljeskali, a strogi Carevac ga je opaučio gudalom.

To je bio znak da je položio audiciju za radio pevača. Aca je pevao ležerno i lako, onako mali pa deb’o, kad zabaci glavu unazad i razvuče osmeh od uva do uva, stvarao je sliku sremačkih šorova i nakićenih svadbenih kočija.

Pevao je na koncertima sa najpoznatijim pevačima tog doba širom Jugoslavije. U međuvremenu, postao je zubar i zaposlio se da radi ono što je kao dečak sanjao u svojim Ledincima. Najveći deo svog života proveo je u Sremskoj Mitrovici, odatle išao širom sveta i u nju se vraćao. Na tim putovanjima gde je pevao narodu sreo je svoju životnu saputnicu Jelenu Keler koja je rasla u Bijeljini i u Mačvanskoj Mitrovici gde joj je otac imao zanatsku radnju u vreme Drugog svetskog rata.

Pevao je ne žureći, onako kako se u njegovom Sremu i živelo i umiralo. Drugim rečima, čim zine, znaš da je Sremac. Doktor Aca je pevao skoro do poslednjeg dana svog života, a umro je 2000. godine u svom domu u Sremskoj Mitrovici.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here