Mađari grade hotel na Fruškoj gori

1
6584

Na brdu Čerat u Sremskim Karlovcima gradiće se hotel čiji investitor dolazi iz Mađarske. Početak izgradnje je planiran za jun ove godine, pa se u opštini uz skraćenu plansku proceduru pripremaju za investiciju procenjenu na 18 miliona evra.

Hotel bi trebalo da bude završen 2023. godine, a zamišljen je objekat površine 9.000 kvadratnih metara, sa četiri zvezdice, spa i velnes sadržajima i 90 soba, koji bi zaposlio približno 90 radnika.

Ovakav plan se pominje u budžetskom aktu opštine koja je zbog gradnje hotela računa ove godine uračula veće prihode od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. Istovremeno, opština se obavezala da obezbedi pristup lokaciji na brdu, komunalnu infrastrukturu i da uredi javne površine.

Kao investitor hotela navodi se preduzeće „Seremšegi ingatlanfejlesto” iz Budimpešte, koje je letos opštini uputilo pismo o namerama. U opštini, s druge strane, navode da će u svojoj nadležnosti preduzeti sve neophodne aktivnosti za uspešnu realizaciju investicije.

Jedan od prvih koraka je promena Generalnog plana regulacije Sremskih Karlovaca. Predlog o izradi izmena i dopuna tog urbanističkog akta je pred lokalnom skupštinom. Njime se menja namena površina na Čeratu i preispituju pravila uređenja i građenja.

Za promenu plana je predložen skraćeni postupak tako da neće biti ranog javnog uvida u nacrt plana, dok će javni uvid trajati 15 dana. Sremski Karlovci leže na fruškogorskim obroncima, kraj Dunava, i čuveni su po proizvodnji vina. Sa kulturno-istorijskom baštinom, mesto je od posebnog nacionalnog značaja. Nazivano je našim Hajdelbergom i Sentandrejom. Ima uslove za razvoj turizma, ali se bori da zadrži turiste koji su tu češće samo na izletu.

Najava da će se u mestu graditi novi hotel, pored par ostalih koji se nalaze pored Dunava i u centru opštine, ovde se doživljava kao nada za lokalni razvoj.

Mi to podržavamo, ali ipak mislimo da treba da se radi strateška procena uticaja na životnu sredinu. Činjenica je da je mesto u komunalnom rasulu. Dosta ulica je propalo i bilo koja investicija je dobrodošla”, kaže odbornik Dragan Trišić.

On navodi da su Sremski Karlovci izgubili tokom poslednje decenije oko 500 stanovnika od oko osam hiljada, kao i da su time izgubljeni i poreski obveznici na osnovu čijih obaveza opština ubira prihode.

Opština nema novca za to da izgradi pristupnu saobraćajnicu hotelu. Moraće da to potraži negde, od pokrajine ili republike”, kaže ovaj odbornik.

U pokrajinskoj vladi obećavaju da će se posebno baviti razvojem turizma u Sremskim Karlovcima.

I u Novom Bečeju i u Sremskim Karlovcima biće ulaganja u turističku privredu. To se uklapa u izjavu predsednika pokrajinske vlade Igor Mirovića da ćemo se kao vlada posebno baviti turizmom u Sremskim Karlovcima. Uz Palić, to je prostor od posebnog značaja za razvoj turizma”, kaže pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Pažnja pokrajine biće usmerena i verskom turizmu, sa akcentom na Frušku goru i Sremske Karlovce, o čemu postoji, napominje sekretar, direktna saradnja sa karlovačkom Bogoslovijom.

Investitor će se oglasiti saopštenjem, kako nam je rekao novosadski advokat Arpad Zavarko, inače počasni konzul Mađarske u Novom Sadu.

(Snežana Nedimović)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here