Nasilje! MAJKA DEČAKA IZ NOVE PAZOVE: Plašim se da mog sina (11) ne ubiju u školi!

0
4131

Od prvog razreda pa evo sada, do petog, moje dete je meta napada iste grupe učenika u školi, koji ga tuku i maltretiraju, a nadležni ne reaguju, tvrdi S. B.

Moj sin već pet godina trpi vršnjačko nasilje u školi, a pre nekoliko dana „drug“ iz razreda je pokušao da ga izbaci kroz prozor na malom odmoru. Niko od zaposlenih nije reagovao, a direktor škole mi je poručio da moje dete mora da „skrati jezičinu“ i da onda neće imati probleme – ovako priča S. B., majka đaka koji ide u peti razred Osnovne škole „Rastko Nemanjić Sveti Sava“ iz Nove Pazove.

Očajna žena kaže da ovo nije prvi put da je njeno dete žrtva vršnjačkog nasilja, ali „da je događaj od prošlog utorka prevršio svaku meru“.

Dečak iz odeljenja je moje dete pokušao da izbaci kroz prozor škole na malom odmoru. Moj sin je nekako uspeo da se izvuče i nogama se odgurne od radijatora, ali tada je udario glavom o sto iza sebe. U školi niko nije reagovao, ja sam ga odmah odvela kod lekara. Ne želim ni da pomislim šta je moglo da se desi, da mi dete pogine u školi. Taj drugi dečak je znao tačno šta može da se desi kada je uhvatio mog sina i dovukao ga do prozora, on se sada plaši da ode u školu. On je ovaj put imao sreće, ali se plašim da ne prođe kao mali Nišlija Aleksa Janković, koga nastavnici i škola nisu zaštitili od nasilja, pa se sve završilo tragedijom – kaže S. B.

Ona kaže da nakon toga direktor škole Strahinja Blagojević nije hteo ni da priča s njom.

Nasilje u školi traje od prvog razreda, a on je sada petak, njega su svake godine prebijali. Očajna sam i ne znam šta više da radim i kako da zaštitim moje dete. Prošle godine su se dečaci okupili da ga biju posle škole, pa je pozvana policija, a prošle nedelje ga je drug šutirao dok je vezivao pertle, pa sam morala da ga vodim da snima glavu – objašnjava majka dečaka.

Majka učenika kaže da je prijavljivala problem odgovornima, ali da direktor nikada nije reagovao kako treba.

Uvek mi je govorio da je moj sin inicijator toga, a ja sam svoje dete sam vaspitavala da nasilje nikada nije rešenje. Ta deca koja ga maltretiraju, a u pitanju je uvek ista grupa, nikada nisu dobila nikakve sankcije. Direktor priča da moje dete ima jezičinu i da, ako skrati jezičinu, niko neće da ga dira – priča S.B. i dodaje:

– Mora nešto da se uradi, ja svoje dete mogu da štitim samo kod kuće i na putu od kuće do škole, što i radim, ali niko mi ne garantuje kakvo će mi se dete vratiti kući. Ako su u petom razredu pokušali da ga izbace kroz prozor, šta će biti u osmom?

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa direktorom Strahinjom Blagojevićem, ali nam se nije javio na telefon. Kako se saznaje, policija je obaveštena o povređivanju dečaka.

Slučaj je prijavio doktor koji je pregledao mališana, jer je to u obavezi po službenoj dužnosti da uradi. Policija je obavestila nadležno tužilaštvo i trenutno se radi po nalogu tužilaštva. Obavešteni su roditelji, Centar za socijalni rad, ali i uprava škole u kojoj se, navodno, napad i desio – rekao je izvor iz policije upoznat sa slučajem.

Prema njegovim rečima, ovo nažalost nije prvi napad na istog dečaka:

Bile su još dve prijave. Jedna je bila 20. septembra, a druga pre dve godine. U sva tri slučaja policija je po nalogu tužilaštva saslušala napadača i napadnuto dete.

( J. Rafailović – N. Tomašević/Kurir.rs/Foto: Privatna Arhiva)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here