MARTINCI: Deca završila projekat „Od semenke do ploda”

0
1634

Na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Stojnić u Martincima, završen je projekat „Od semenke do ploda” u kojem su učestvovala deca iz lokalnog zabavišta koja su, uz igru, uzgajala povrće u plasteniku i pratila rast biljaka od samog početka. Završne aktivnosti ovog projekta podrazumevale su branje plodova i pravljenje bećarca.

Vaspitačica grupe dece Predškolske ustanove „Pčelica” rekla je da su u projektu učestvovala sva deca, ukupno18 mališana i dodala:

Današnjim kuvanjem bećarca od proizvoda koje su deca zasadila u plasteniku porodice Stojnić završava se naš projekat. Naši proizvodi su bili prodavani na tezgama, a prihod od prodaje biće uplaćen u humanitarne svrhe. Najavljujemo i novu dečju manifestaciju „Bećarijadu” za sledeću godinu, pored kuvanja bećarca imaće za cilj i druženje dece iz seoskih i gradskih vrtića uz takmičarske igre i prvenstveno druženje na njihovu dobrobit.” – rekla je vaspitačica Slavica Jovanović, dodajući:

Deca uživaju u boravku u prirodi, prvenstveno boravku u bašti time oni istražuju, kreiraju, razvijaju svoja čula, podstiču finu motoriku, saznaju o životu, o prirodnim procesima i životnim navikama, odnosno zdravoj ishrani. Oni znaju kako je plod rastao, kako se razvijao i šta je sve u njega uloženo, prvenstveno ljubav. Porodica Stojnić ima troje dece i nadam se da će Vukadin koji je kao najstarije dete bio kod mene u grupi nastaviti da se bavi ovim što i oni rade sada, a svakako i sva ostala deca.

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Stojnić, bavi se uzgajanjem povrtarskih kultura, a u radu učestvuju svi članovi Marta i Ivan i njihovo troje dece, Vukadin, Vojin i Danica.

U plasteniku su deca na posebno odvojenoj površini gajila svoje biljke, kasnije su uzbrali plodove i skuvali bećarac. Zatvaranje projekta bila je prilika da deca izvedu prigodan kulturno-umetnički program koji su pripremila zajedno sa svojim roditeljima i vaspitačicom.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here