Među stražarima u AUŠVICU bio i jedan Mitrovčanin

1
1901

Na spisku nacističkih zapovednika i stražara u logoru smrti Aušvic, koji je na internetu objavio poljski Institut za nacionalno sećanje, ima i folksdojčera iz bivše Jugoslavije, preneo je zagrebački portal „Indeks“.

Na listi su informacije o zapovednicima i stražarima SS jedinica koji su radili u logoru Aušvic–Birkenau – njihova imena, mesta i godine rođenja, nacionalnost, podaci o vojnoj službi. Na popisu je oko 9.000 imena. Gotovo sva su nemačka, a uz neka su priložene i fotografije.
Na neslavnom popisu je i Stanislav Vac, koji je rođen u Sremskoj Mitrovici 07.05.1920. godine.
Tu se nalazi i Jozef Vogel koji je rođen 16.11.1916. godine u Iloku. Do 1941. je služio u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Po zanimanju je bio poslastičar.
Sovjetske snage ušle su u Aušvic 27. januara 1945. godine, a nacisti su ga napustili nekoliko dana ranije. U logoru je ubijeno više od milion ljudi, najviše Jevreja.
Institut za nacionalno sećanje (INR) se nada da će ovako dokazati da su Aušvicom upravljali Nemci, a ne Poljaci. Najavljuje se da će Institut sastaviti sličnu listu i za ostale nacističke logore u okupiranoj Poljskoj. Poljska već godinama pokušava da dokaže da je pogrešno logore nazivati „poljskim“ isključivo zbog njihovog geografskog položaja.
Izvor: Tanjug / 021

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here