Menjaju datume ugovora da bi mogli da izvoze žitarice – slede hapšenja

0
2223

Sve zemlje u regionu traže veće količine pšenice i kukuruza od Srbije nego što su tokom prošle godine potrošile – samo države u regionu i Italija traže hitnu isporuku oko 400.000 tona pšenice.

O kolikoj količini je reč možda se najbolje vidi kada se zna da su ukupne rezerve pšenice naše zemlje u ovom trenutku 800.000 tona.

Kada je reč o kukuruzu, region traži hitnu isporuku 690.000 tona, a naše rezerve u ovom trenutku su milion tona.

– Opšta je pomama za našom pšenicom i kukuruzom. Na delu su zloupotrebe i falsifikovanja postojećih ugovora – otkriva izvor „Blica“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zbog toga tražio od premijerke Ane Brnabić, ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i BIA da se pozabave kontrolom antidatiranih ugovora koji su ranije potpisani.

– Reč je o ugovorima koji su potpisani pre nego što je Vlada Srbije usvojila odluke o zabrani izvoza pšenice, brašna, kukuruza i suncokretovog ulja. Menjanjem isprava sada se povećavaju količine žita koje su prvobitnim ugovorima bile predviđene. MUP i BIA zajedno već rade na ovim slučajevima, istražuju i svi koji se bave krivotvorenjem i falsifikovanjem, biće uhapšeni.

Usaglašen izvoz sa Albanijom, uskoro i sa ostalima

Vlada Srbije danas je u okviru inicijative Otvoreni Balkan donela odluku o usaglašavanju količina pšenice i kukuruza koje će im biti izvezene.

U narednim danima ista odluka trebalo bi da se donesemo i za Severnu Makedoniju, a potom i za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Srbija gotovo svega ima dovoljno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija ima dovoljno pšenice, kukuruza, suncokretovog semena,ulja, i ukazuje da svi traže od nas sada veće količine pšenice i kukuruza.

„Svi traže veće količine pšenice i kukuruza, iako imaju manje stanovnika, zbog odliva gađana. Traže i suncokretovog semena, i suncokretovog ulja. Danas smo imali prve razgovore, i sada ćemo na Jastrebcu imati sastanak jer smo otrikili tri ugovora koja su antidatirana, negde je povećana količina šećera i brašna naknadno, a u tome su učestvovale naše i inostrane firme“, objasnio je on.

Preneo je, u izjavi za Pink, da u rezervama Srbija ima ukupno 800. 000 tona pšenice, od čega 60. 000 tona u robnim rezervama.

„Zahteve koje smo dobili veće su od 400.000 tona, a došli su zahtevi iz okolnih zemalja i Italije. Računamo da će 620.000 hektara pšenice biti posejano, i imaćemo opet više nego dovoljno u avgustu za domaće potrebe“, objasnio je on.

Vučić je kazao da kukuruza u rezervama Srbija ima milion tona, a zahtevi su stigli za 650. 000 tona, što je mnogo više nego prošle godine i što je ugovorima stvarno potpisano.

„Kukuruza očekujemo da će biti posejano na milion hektara, i da ćemo dobiti između 6 i 7 miliona tona, a naše potrebe su 3,6 miliona tona za ljude i stoku. To je oko polovina naše proizvodnje“, rekao je on.

Vučić je kazao da vidi ogromne potrebe za suncokretovim uljem, gde očekuje da ćemo imati proizvodeno oko 232. 000 tona, a naše potrebe su do 80. 000 tona.

„Ljudi ne treba da brinu u Srbiji imamo svega dovoljno za nas. A seljaci će dobiti bolju cenu kada budu prodavali. Loše je što situacija izaziva švercere i nakupce koji pokušavaju da zarade veliki novac, a to ne možemo dozvoliti jer ne znamo koliko će da traje ova situacija. Tako da ćemo najveći deo ponovo čuvati za nas. Biće sve pod kontrolom“, poručio je on.

Preneo je da je vlada danas donela odluku o isporuci 27. 000 tona pšcenice i brašna Albaniji, kao i značajne količine kukuruza.

Pošto u Albaniji ne mogu da prime 35.000 tona kukuruza, prema njegovim rečima, jedan deo ostaje na čuvanju u našim skladištima.

„Oni su iz Otvorenog Balkana, a dobili smo i zahteve iz Severne Makedonije. Isporučićemo sve u skladu sa ugovorom. A zatim ćemo isporučiti i BiH i Crnoj Gori. Iz BiH smo dobili zahteve za količine veće za 6.000 tona nego što je bilo za celu prošlu godinu. Ali mislim da to neće biti poseban problem za nas“, zaključio je Vučić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here