Mitrovačka PU „Pčelica“ se obratila javnosti: TROVANJA SALMONELOM (NI)JE BILO!

1
1309

Nakon pisanja medija u vezi sa trovanjem dece u vrtiću “Leptirić” koji pripada Predškolskoj ustanovi “Pčelica” iz Sremske Mitrovice, u ovom objektu javnosti su se obratili, pored direktorke Ustanove Biljane Cvijetić, i dr Milena Koviljac, načelnica Dečijeg dispanzera i dr Jasmina Jandrić Kočić, epidemiolog, zamenica PR Zavoda za javno zdravlje.

Kako je navela direktorka Cvijetić, nakon nemilog događaja s kraja maja, uzeti su na analizu uzorci sa radnih površina, ruku zaposlenih, uređaja i opreme. S obzirom na zakasnelu potvrdu o trovanju dece, po direktorkinim rečima, nisu uzeti uzorci hrane, konkretno testa sa sirom (gužvare) za koju roditelji dece navode da je uzrok trovanju.

Ipak, prema izjavi koju je dala dr Milena Koviljac, u Dečiji dispanzer se od 31. maja do 9. juna javilo 46-oro dece (iz vrtića “Leptirić”) kojima je dijagnostifikovana temperatura, proliv i slični simtpomi koji ukazuju na gastrointestinalne tegobe.

– Svaki dan, počev od utorka 30. maja stizalo nam je po troje, četvoro dece sa istim simptomima, dijareja, povraćanje, povišena temperatura, grčevi u stomaku. Naši lekari su najpre mislili da se
radi o uobičajenim simptomima stomačnog virusa. Međutim, kako su se javili i teži slučajevi obaveštena je Epidemiološka služba i dobili smo potvrdu da je reč o salmoneli
– potvrdila je dr Milena Koviljac.

Po rečima dr Jasmine Jandrić Kočić, Zavod za javno zdravlje je registrovao 15 dece iz ovog Vrtića koje je zaraženo salmonelom u ovom periodu. Naložen je vanredni sanitarni pregled radnih površina i uzeti su brisevi ruku sa zaposlenih u Vrtiću.

No, sa sigurnošću se ne može utvrditi šta je uzrok salmoneli jer je istraživanje urađeno u kasnom toku epidemije. Zbog toga, dr Jandrić Kočić je najavila da će Zavod za javno zdravlje pouzdanije podatke dobiti tek nakon statističke obrade epidemije, a reč je o procesu koji će trajati par sedmica.

Ovo je epidemija od većeg epidemiološkog značaja, zaključila je dr Jandrić Kočić.

Na naše direktno pitanje upućeno direktorki PU “Pčelica” Biljani Cvijetić da li se smatra odgovornom zbog sumnje na pokušaj zataškavanja trovanja dece, odgovorila je:

-Nemamo šta da krijemo! I nama je u interesu da se otkrije istina, ali bilo bi neodgovorno da smo u javnost izašli sa pretpostavkama, tako da smo čekali da od nadležnih zdravstvenih instuticija dobijemo potvrdu o zaražavanju dece salmonelom. U toj funkciji je ovo obraćanje medijima, upravo da se ne bi iznosile neistinite i neproverene informacije.

Direktorka Cvijetić je demantovala da se Predškolska ustanova snabdeva od keteringa, te da se u svakom od devet objekata priprema hrana, kuhinje se redovno dezinfikuju, a svi zaposleni imaju sanitarne knjižice!

-Sve namirnice koje koristimo za pripremu obroka sveže su i atestirane, a prostor u kome se hrana priprema u skladu je sa zahtevima sanitarne inspekcije i HCCP-a, zaključila je Cvijetićka.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here