Mitrovački hor „Krančević“ gostovao na festivalu u Nišu

0
234

Omladinski hor ,,Krančević” pod rukovodstvom dirigentkinje Jovanke Ivanić imao je veliku čast da prve nedelje jula učestvuje na 29. Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu. Ovaj festival spada među najprestižnije manifestacije tog tipa u Srbiji, a poseduje tradiciju koja seže sve do 1966. godine.

Naši pevači su bili u prilici da nastupaju u konkurenciji velikih horova iz deset različitih država (Slovačka, Moldavija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Bugarska, Severna Makedonija, Turska, Grčka i naravno Srbija), a nastup hora je bio zapažen kako od strane publike, tako i od strane stručnog žirija. ,,Krančević” se predstavio u svom punom svetlu, takoreći blistajući, što i jeste u skladu sa ovogodišnjim nazivom festivala ,,Blistavi glasovi”, a trud i neiscrpan rad dirigentkinje i pevača žiri je ocenio pozitivno, dodelivši im Nagradu za hor mladih s najperspektivnijim potencijalom.

Program koji je mitrovačka pevačka družina izvela je takođe pohvaljen kao izuzetno dobro koncipiran od strane žirija. On se sastojao iz renesansnog dela El Grillo flamanskog kompozitora Žoskena de Prea, duhovne kompozicije Tebe pojem Stevana Stojanovića Mokranjca, šaljivog dela Prkos kompozitora Petra Krančevića, po kome hor nosi ime, potom još jednog Mokranjčevog dela, preciznije njegove Devete rukoveti i na kraju kompozicije Cantate Domino za hor i klavir (klavirski saradnik bila je članica hora Milana Jančić), savremenog američkog kompozitora Marka Hejsa. Važno je napomenuti da je ovo prvi put da se Krančevićev Prkos izvodi van Sremske Mitrovice, te da je tim nastup u Nišu značajan ne samo kao promocija muzičke škole i grada, već i ovog stvaraoca izvrsnih sposobnosti koji je usled nesretnih okolnosti i prerane smrti ostao gotovo zaboravljen skoro čitavo stoleće.

Relativno mala sredina kakva je Sremska Mitrovica često predstavlja nepovoljan faktor u ostvarivanju punih umetničkih dometa kako pojedinca, tako i grupe, no ,,Krančević” je uspeo da prevaziđe ovu prepreku i da stane rame uz rame sa daleko većim i zrelijim horovima koji poseduju bolje uslove za rad. Omladinski hor ,,Krančević” je nestalnog sastava. U njemu pevaju sadašnji i bivši učenici srednje muzičke škole ,,Petar Krančević”, ali i nekolicina probranih pevača koji ne pripadaju našoj školi ni gradu, ali su odlučili da velikodušno ulože svoje vreme i energiju. Upravo su oni koji (više) ne pohađaju srednju muzičku školu u Sremskoj Mitrovici dali izuzetan doprinos tome da hor koji se sastoji prevashodno od mladih i relativno neoformljenih glasova zazvuči punom bojom, time oplemenivši izvođenje celokupnog programa.

Sve u svemu, ,,Krančević” je dokazao da je, uprkos relativnoj nezrelosti glasova, nedovoljno afirmativnoj sredini, malobrojnosti pevača i svim ostalim sputavajućim činiocima, moguće dosegnuti jedan visok standard umetničkog izraza i pružiti svež ugao gledanja na muziku uopšte.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ilija Sretenović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here