Mitrovački ZATVOR traži nazad svoj hotel u MAKARSKOJ

0
3152

Pored još oko 130 preduzeća i državnih uprava iz Srbije, i mitrovački KPZ se odazvao na javni poziv Republičke direkcije za imovinu (RDI) zbog potraživanja svoje imovine u Hrvatskoj, uglavnom na Jadranu.

Kako saznajemo, Kazneno-popravni zavod traži da mu se vrati hotel „Dubravka“ u mestu Baške Vode, pored Makarske.

No, po nezvaničnom obaveštenju iz Ministarstva pravde, koliko je njima poznato, hotel „Dubravka“ je prodat privatniku, što će znatno oteržati proces vraćanja nepokretnosti nekadašnjem vlasniku.

Srbija je potpisala Aneks G Sporazuma o sukcesiji koji bi trebalo da vrati imovinu naših preduzeća. Pozvaćemo Hrvatsku, gde je najviše takve imovine, da zaključi bilateralni sporazum sa Srbijom. Ukoliko to ne budu želeli, ići ćemo na arbitražu koja ima snagu jaču od zakona – izjavio je Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu (RDI).

Po proceni ove institucije, vrednost zgrada, stanova i odmarališta koje subjekti iz Srbije kumulativno potražuju u Hrvatskoj je oko 1,8 milijardi evra, a u drugom smeru cifra je oko 800 miliona evra. Hrvatska od 1992. godine svu pokretnu i nepokretnu imovinu srpskih pravnih lica na svojoj teritoriji konfiskovala je, bez naknade, a posebnim zakonom iz 1994. godine ta imovina upisana je kao državna i data na raspolaganje Fondu za privatizaciju. Deo je tako i prodat.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here