Mitrovčani imaju ideju kako da se izbore sa zagađenim vazduhom

1
2940

Na osnovu merenja parametara za utvrđivanje kvaliteta vazduha, Sremska Mitrovica svrstana je u jedan od najzagađenijih gradova na severu Srbije. Lokalna samouprava ovog grada u procesu je pronalaženja rešenja za ovaj slučaj, budući da je ovaj problem izražen isključivo tokom grejne sezone.

U vreme leta, kad nema smoga, kako kažu žitelji grada na Savi, kvalitet vazduha je odličan. Kako je korišćenje najlošijeg kvaliteta toplotne energije glavni krivac za zagađenost vazduha, stanovnici ovog grada imaju sjajnu ideju kako sa ovim problemom da se izbore. Udeo preporučenih zelenih površina iznosi oko 45% u naseljenom mestu, a trenutno u tom gradu je on samo desetak odsto.

Zato se došlo na ideju da se zasadi ukupno 80 000 novih stabala, simbolično, koliko ima i Mitrovčana. Očekuje se da će najviše biti četinara, kao najboljih apsorbenata štetnih materija. Ova akcija je započela pre koju sedmicu sađenjem 2008 stabala jasena.

„Sremska Mitrovica godinama unazad vrši merenje parametara zagađenja vazduha i to azot-dioksid, sumpor-dioksid, čađ i brojnost čestica PM-10. Na osnovu toga radi se procena kvaliteta vazduha. Svakog mseca javnosti dostavljamo stanje o kvalitet vazduha.“- napominju nadležni, dodajući:

„Na taj način, stanovnici imaju u realnom vremenu obaveštenje o kvalitetu vazduha oko njih.“

Cilj ideje o sadnji 80 hiljada četinara je da se njime reguliše i zagađenost prouzrokovana saobraćajem, ali se na ovaj plan nadovezuje i namera da se izgradi što više pešačko-biciklističkih zona u gradu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here