Mitrovčani traže bistu za Irinu Nepokojičickaju

0
545

Već nekoliko godina pred gradskim vlastima Sremske Mitrovice stoji peticija sa hiljadu potpisa građana za podizanje biste ruskoj arhitektici Irini Nepokojičickoj u Gradskom parku, pored njenog dela čuvene fontane Kameni cvet, prepoznatljivom simbolu grada na Savi.

-Poslednjih nekoliko decenija grad kao da je zaboravio na Irinu, mada je ona svim srcem volela Mitrovicu i ostavila Mitrovčanima prelepu fontanu, kao ’’beleg od srca’’, kako je govorila. Naše Društvo se zajedno sa sugrađanima izborilo, najpre da se fontana vrati u funkciju, jer nije radila skoro dvadeset godina, kao i da spomenik sačuva svoj prvobitni izgled kamenog cveta od nasrtaja modernizma u uređenju pešačke zone. Ostalo je još da grad postavi njenu bistu tik uz Kameni cvet, kaže Dragan Sabljov, član Društva
sunarodnika i prijatelja Rusije, inicijatora peticije za podizanje biste.

“Zbog svih zasluga i učešća arhitektice Irine Nepokojičickaje u osnivanju Muzeja Srema, Srpskog doma i pozorišta “Dobrica Milutinović“, kao i obnovi i vraćanju ikona u crkvu Svetog Stefana, tražimo da ovaj park nosi njeno ime i spomen-bistu njoj u čast“, stoji, između ostalog u peticiji grupe Mitrovčana.

-Poslednjih godina čuli su se mnogi predlozi za podizanje spomenika i bista znamenitim Mitrovčanima i onima koji su svojim delima zadužili grad. Čak je došlo i do verbalnih prepucavanja i oštrih polemika nosilaca predloga i peticija, što je podelilo građane. Treba uvesti red u ovu oblast, mi nemamo ništa protiv podizanja spomenika prosjaku Jusi i pevaču Aleksandru Dejanoviću, ali smatramo da u centru grada mora stajati Irinina bista zbog svih njenih zasluga za Mitrovicu. Ova ideja ujedinila je naše sugrađane bez obzira
na politička uverenja, a sve u nadi da zajedno možemo očuvati ambijentalno jezgro grada i prepoznatljivi izgled centra Mitrovice, kažu u Društvu i naglašavaju da će u finansiranju spomenika učestvovati i Irinina rodbina iz Rusije.

Grad Sremska Mitrovica još pre više godina izdao je lokacijsku dozvolu za postavljanje Irinine biste na mestu preko puta Kamenog cveta, no, finansijska sredstva još uvek nisu obezbeđena. U Gradskoj upravi za kulturu tvrdili su, kada smo ih poslednji put kontaktirali, da grad nema ništa protiv podizanja biste Irine Nepokojičickaje, ali da nacrte spomenika mora odobriti gradska Komisija za idejno rešenje spomenika.

U selu Kuzbekova, Poltavska gubernija u Rusiji 1909. godine rođena je Irina Nepokojičickaja. Kada je imala jedanaest godina zajedno sa roditeljima beži u Jugoslaviju. Gimnaziju završava u Velikoj Kikindi, nastavlja školovanje na Višoj tehničkoj školi, odsek arhitektura u Zagrebu, a 1937.godine dolazi u Sremsku Mitrovicu, gde ostaje do kraja života. Umrla je 1948. godine i sahranjena na starom Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Narcisa Božić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here