Mitrovica obeležava dan prevremeno rođene dece

0
445

Svetski dan prevremeno rođene dece se obeležava u celom svetu 17. novembra, pa će biti obeležen i u Sremskoj Mitrovici.

S tim u vezi će u petak od 10 časova na Trgu Ćire Milekića biti organizovan događaj koji će okupiti roditelje malih divova iz Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije koju upravo nosi ovaj naziv „Mali div“. Biće deljeni promotivni materijali ljubičaste boje, koja simbolizuje prevremeno rođenu decu. Podršku u organizovanju obeležavanja ovog praznika pruža Grad Sremska Mitrovica sa ciljem ukazivanja na potrebe prevremeno rođene dece i njihovih roditelja.

U svetu se godišnje prevremeno rodi 15 miliona, a u Srbiji četiri hiljade dece, što je vodeći uzrok smrtosti dece mlađe od godinu dana i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina, a procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim i razvojnim teškoćama se kreće od 30 do 60 posto.

U sklopu ovog događaja biće organizovan štand na kome će se deliti promotivni materijal, a biće pušteni i baloni za onu decu koja nažalost nisu preživela. Ceo događaj će biti u znaku ljubičaste, boje koja simbolizuje ovaj dan i prevremeno rođenu decu, a fasada Muzeja Srema ka Gradskom parku će uveče biti obasjana u ljubičasto.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here